HTML

Tamkarum

az a kereskedő, aki nem magánhaszonért, hanem a közösségi szükségletekért dolgozik.

Linkblog

Friss topikok

Címkék

1956 (1) adós (6) adózás (3) agrár (1) alaptörvény (1) alkotmány (2) árfolyam (3) átlagjövedelem (1) atom (1) baloldal (1) Bankok (5) befektetés (1) bérlakás (4) bérleti szerződés (2) birodalom (1) bogár (9) Böjte Csaba (1) boldogság (1) boros imre (1) brüsszel (1) cern (1) Ciprus (2) corvinus (5) csillag (1) demokrácia (1) deviza (8) ekb (2) eladósodás (5) elegem (1) energetika (1) értékpapír hangyakötvény (1) eu (7) euró (4) fed (2) fénysebesség (1) Ferge Zsuzsa (2) fiatalok (3) fidesz (1) föld (3) földtörvény (2) forint (2) gdp (2) generációk (1) giday (14) globalizáció (4) görögök (1) gyerek (4) halandóság (3) határok (1) hitel (6) hitelminősítők (1) hossó andrea (3) IMF (2) interjú (1) Kádár (2) Kádár János (2) kamat (5) KDSZ (1) kétharmad (2) kommunizmus (2) külföldi munkavállalás (2) kutatók éjszakája (5) lakásgazdálkodás (7) Lánchíd rádió (1) lászló (1) Lengyelország (1) Lóránt Károly (1) magyarország (13) menekült (1) Merkel (2) mese (1) Mészáros József (1) mezőgazdaság (2) migráció (1) migráns (1) mindennapi élet (1) minimálbér (1) MKB (1) mkt (8) mnb (6) molekula (1) Money Morning (1) Nagy Imre (1) Németország (1) népesedés (4) népességfogyás (2) neutrínó (1) Nyugat (1) nyugdíj (5) OECD (1) öngondoskodás (1) orbán (2) Orbán Viktor (1) pénzháló (1) pénzpolitika (1) pünkösd (1) rádió (1) rendszerkockázat (1) rendszerváltás (4) RETÖRKI (1) riecke werner (2) rocky (7) roncstársadalom (2) statisztikai fogalmak (1) svájci frank (5) Szalay Zsuzsanna (2) szegénység (3) szegő (15) szeretet pénz (1) szövetkezet (2) születésszám (3) szürkemarha (1) természet (2) tiltakozás (1) töltés (1) történelem (1) vákuum (1) válság (5) van (1) vasscsaba (9) vidék (1) videó (6) víz (1) Címkefelhő

2019.10.07. 00:17 SZESZEGO

„Rosszkedvünk tele” - Az EURÓPA „projekt” kifakulóban

A Nyugat iránti mámor – ha nem is akarjuk tudomásul venni – lelankadóban. Ez több jelenségben megmutatkozik, egyet említek. Bármennyire is távol tartjuk kerítésekkel a „váratlanul” egész Európára ránehezedő migrációt, egy biztos: az Európa vízió ennek súlya alatt repedezik. A több lehetséges válasz a migrációra – legyenek azok bármennyire is ellentétesek – a kimenetelt tekintve nem sokban különböznek. Ez a diskurzus ugyanis már messze nem arról az Európáról szól, amelyet annak megálmodói – egy különleges Európa projektként – elindítottak. Közgazdászként azzal is kezdhetném, hogy Európa még valójában nem jutott túl azon a globális pénzügyi válságon, amelyet rendkívüli költségekkel, rejtett és kevésbé rejtett számlákkal kiemelt a bajból, máris újabb és jóval összetettebb kihívás érte, ez a tömeges migráció.

 Hová tűnt a globális világban a korábban keményen számon kért költségtudatosság?

 A migrációnak van súlyos közgazdasági vonatkozása is, de ez alig kerül szóba a nagyérdemű előtt. A kérdések gazdasági összefüggéseinek ilyen-olyan eltussolásához sajnálatos módon már kezdünk hozzászokni (mennyibe kerültek a bankmentések, hol landoltak a kifizetetlen számlák, miért terheli főleg a dél-európai bankokat még mindig tetemes nem fizető hitel, ez milyen következményekkel jár majd a bankbetétesekre és az adófizetőkre nézve stb.). A migráció kapcsán már szinte nem is hiányzik a korábban oly keményen számon kért költségtudatosság. Ebben az összefüggésben újra nem a számok súlya a legnagyobb, hanem az, ami ezen túl még jobban a lelkünkre nehezedik: Európa iránytűi mintha nem jól működnének!

 Érvényes-e a Maastrichti és a Lisszaboni Egyezmény?

 Az a közgazdasági mantra, amely mindenkibe beleivódott, mintha mégsem úgy működne, ahogy azt a gazdasági ideológia alkotói és kemény védelmezői ígérték. Fényét vesztette az euró, így annak előkészítését szolgáló, feltétlen törvényként kezelt Maastrichti Egyezmény, az európai felzárkózást ígérő (kutatásban, foglalkoztatásban stb.) Lisszaboni egyezmény. A közelmúltban pedig a még több euróért és még több Európáért az a Franciaország szállt síkra, amely ezzel súlyos eladósodását is elfedni véli, remélve, hogy így az a „közösbe” átterhelhető lesz. Ebben a helyzetben sajnálatos módon egyre inkább hitelét vesztik az olyan vezényszavak, mint például a tiszta piaci verseny, az átláthatóság, a központi banki működés politikai és gazdasági semlegességének posztulátuma, vagy az, hogy az állam a rossz gazda, a magán gazdaság a jó gazda. A legnagyobb probléma ezek után nem is az, hogy vannak megoldatlan vagy megoldásra váró ügyek, hanem az, hogy a fentebbiekben felsorolt vezényszavak többé már nem képesek a rendszer legitimációjára (szakmám szerint a gazdasági vonatkozásokat emeltem ki). Ezen vezényszavak mindeddig úgy tűnt, minden további nélkül alkalmazhatók érvelésre. Lehet, hogy volt olyan, amit nem szerettünk, de – mint tapasztalhattuk – arra alkalmasak voltak, hogy akár nem szeretett történéseket is (például az ország élete szempontjából fontos közüzemek privatizációját) legitimáljanak.

A rendszer működésének legitimációját most sokszor azzal segítjük, hogy vezényszavakkal válaszolunk a súlyos működési zavarokra is. Mondhatnánk, az elmés és nemes Don Quijote de la Mancha módjára találunk mentegetőző szavakat a bajra, miközben dicsőítjük magát a rendszert. Így például halljuk, hogy egy rendszer működése sohasem ideális. Mindig vannak, ahogy mondjuk – „zajok”, vagy másik megfogalmazásban „súrlódások” is még a jól működő egyszerű motorikus rendszerekben is. Miért ne lennének ilyenek a sokkal összetettebb társadalmakban? Erre a dicsőítő magyarázkodásra egy hazai példát hozok fel. A globális pénzügyi válság létét (a Financial Times nevezi így a 2007-2008-as válságot) a hazai szakma a válság látványos kitörésekor és még azután is tagadta. Neves közgazdászokkal folytatott asztali társaságban a hazai tudomány egyik ismert nemzetközi képviselője határozottan súrlódási problémaként jellemezte a 2008-as helyzetet és vészmadaraknak gúnyolta a válság szó alkalmazóit.

OECD- Systemic Risc - A rendszerkockázat a terrorizmus 

Ennél, a „súrlódásos” magyarázatokkal élő megközelítésnél az OECD nevezetű nagy világgazdasági intézmény már 2000 előtt, tehát közel egy évtizeddel a globális pénzügyi válság kitörése előtt, jóval előbbre tartott. Systemic risk (rendszer válságok) címen kutatást indított. A kutatás elején – részvevőként tudom – valóban a rendszernek, mint olyannak a működési kockázatára irányult a tevékenységünk. Majd egy váratlan változás történt, a kutatási csoport lengyel vezetőjét leváltották és egy amerikai kutató vette át a munka irányítását. Az új vezető a rendszerkockázat tartalmát újradefiniálta: A kutatás új értelmezésében többé nem a rendszer működéséi kockázatával foglalkoztunk, hanem a rendszert lényegében kívülről veszélyeztető kockázatokkal. A veszélyes környezeti kockázatok közt már akkor kiemelt súlyt kapott a terrorizmus (2000-et írunk!), és a nemzetközi terrorizmusra adandó nemzetközi intézményrendszer kialakításának szükségessége – hasonlóan a pénzügyi világ nemzetközi intézményeihez.

 Mégis milyen rendszerben élünk?

 Ez a történés (és számos egyéb) már azt sugallja: a rendszerváltás a globális világban már évtizedek óta történőben van, csak azt mi nem vesszük észre, vagy ha észrevesszük, nem veszünk róla tudomást. Felvetődik tehát a kérdés? Mégis milyen rendszerben élünk? Már elhalványulóan jelenik meg az írott vagy az elhangzott elemzésekben a kapitalizmus szó. Abban élünk? Magam részéről én ezt a kérdést is felvetendőnek tartom.

 Számomra alapvető kérdés az, hogy mindennapi cselekedeteink során hogyan viszonyulunk ahhoz a rendszerhez, amiben élünk. Mit teszünk? Mit igazolunk vissza? Minek állunk ellen? Vagyis ha „csak” hazai kutató módjára elemezgetünk, akkor talán igaza van egy kedves kommentelőnek:

  „Sok a szöveg, kevés a tett!”

Másképp állt ehhez a kérdéshez egy filozófus. Mint mondta “most esik le, hogy nem a gólya hozza a kapitalizmust”. Ha igaz az, hogy nem a gólya hozta a kapitalizmust, akkor az a kérdés, hogy mi hozta? És amit hozott, az a valami egyáltalán kapitalizmus-e? Ha most nem kapitalizmus, hanem globalizmus van (felteszem), akkor a globalizmust sem a gólya hozta. Sem a mi számunkra, de az Európai Unió számára sem. Az új rendszerű globalizmus már ott van az EU-ban és itt van a mi kisebb közösségünkben is. Mégpedig úgy, hogy maga is metamorfózist él át, amit a legtöbbször alig veszünk észre. Egy ilyen – csak meglegyintő – de lényeges átalakulást ír le csodálatosan Ady Endre ír le.

                        Párizsba tegnap beszökött az ősz

                        Szent Mihály útján suhant nesztelen,

                        Kánikulában, halk lombok alatt

                        S találkozott velem.

 

                        Elért az ősz és súgott valamit,

                        Szent Mihály útja beleremegett

                        Züm, züm: röpködtek végig az úton

                        Tréfás falevek.

A statisztikai fogalmak révén „suhan be nesztelen” egy szép új világ

 Csodálatos leírása ez annak, hogyan csúsznak be nesztelenül az új történelmi alakzatok, új ránk váró szerepek az életünkbe. Csak züm-zümként érzékelünk dolgokat. Nem történt semmi, csak kicsit módosulnak például a statisztikai fogalmak. Magyar állampolgárokból egyre inkább csak esetlegesen e földrajzi területen élő rezidensek leszünk. A háztartás egyre kevésbé a család háztartása, egyre inkább rezidensek egy piciny helyen együtt élő közegének fogyasztási szokása. A vállalataink egyre kevésbé termelő intézmények, hiszen nem is nevezzük már annak őket sokszor, hanem inkább „nem pénzügyi vállalatoknak”. Vajon mit tudunk azokról a gazdasági valamikről, amit a szakma „speciális célú intézményeknek” nevez (special purpose entities)? És a közembernek milyen képzetei keletkeznek azokról a bankokról, amelyeket a szakma árnyék bankoknak nevez el? Az árnyék tevékenységről elég kétes elképzeléseink vannak. Miért váltak bizonyos árnyék tevékenységek a bankrendszer méltó intézményévé? Más területről véve a példát: a gyermeket a statisztika egyre kevésbé párokra vetíti, hanem egyre inkább női és férfi nemű egyedekre. Mit szól a pórnép ahhoz, hogy a gyermek a közgazdaságtanban leginkább élvezeti tárgy, ezért jogos az, hogy aki élvezi a gyermeket, az fizesse is meg annak az árát. Nem igen hallhatott a nagyérdemű arról, hogy bizonyos vállalatokat egyes országokban a törvényhozás rendszerfontosságúnak minősít és ezzel különleges elbánásban részesíti. Hogyan lehet ez az intézmény átlátható, amiről ráadásul nem is köztudott, hogy van?

 A kúszó globális rendszerváltás átírja mindennapi életünket

 A kúszó globális rendszerváltás egyre inkább átírja mindennapi szerepeinket is a világban. A bankokban tartott pénzünk bankbetétből egyre inkább átminősül egy kockázatos üzembe történő befektetéssé, amit baj esetén a bankok zárolhatnak is (erre konkrét törekvések vannak). A devizahitel válság – úgy tűnik - valójában erre az új közgazdasági szemléletre kellett volna, hogy ráébresszen minket. Az „csak” egy elhibázott, túlzásba vitt kísérlet volt arra, hogy bemutatást nyerjen, pénzünkkel mi magunk is a globális bróker kapitalizmus részesei vagyunk. Pénzünket a bankban, a biztosító intézményekben befektetjük (kifektetjük), jól-rosszul. A kereskedelemben ezt a befektetői (kifektetői) mentalitást már megvalósítottuk. Mégpedig azzal, hogy például nyáron hazánkban a legolcsóbb gyümölcs a banán volt. Banán vásárlásával befektettünk a banántermelőbe, és kifektettünk a hazai gyümölcstermelőből. Tehát hazánkban a banánba kell befektetnünk és nem almába, eperbe, erdei gyümölcsökbe stb. Ez már csak világos! Ha a földet művelő parasztok ezt nem tudják, hát akkor majd beíratjuk őket is pénzügyi iskolákba. Ez a pénz kultúrája, ha nem tudták volna eddig!

 Hogyan válhatott „világossá”, hogy hazánkban a banánba és nem málnába érdemes befektetni?

 A részt vállalók, vagyis a részesek kapitalizmusában élünk tehát. Ha ezt megértjük, akkor cselekvéseink irányát is jobban ki tudjuk jelölni. Ez esetben alkalmazkodásunk a világban történtekhez a mainál lényegesen jobb lehet. (Ebbe az irányba tett fontos lépés, hogy a váltó törvény hamarosan a parlament elé kerül.) Önmagunk motivációs világát kell, hogy elsőként megcélozzuk azzal, hogy lokális világunkban alkalmazzuk a részesek gazdaságát. Ha pedig a részes kapitalizmust önmagunk és közösségeink számára is képesek leszünk kódolni, akkor talán képesek leszünk jobban alkalmazkodni ehhez a világhoz. Akkor talán a találkozásunk az „Ősszel” másképpen is történhetne, mint ahogy történik ma ez velünk a sajnálatosan fényét vesztő Európában.

Szólj hozzá!

Címkék: euró rendszerváltás globalizáció befektetés migráció mindennapi élet pénzpolitika rendszerkockázat Nyugat OECD statisztikai fogalmak pénzháló


A bejegyzés trackback címe:

https://tamkarum.blog.hu/api/trackback/id/tr9515202260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása