HTML

Tamkarum

az a kereskedő, aki nem magánhaszonért, hanem a közösségi szükségletekért dolgozik.

Linkblog

Friss topikok

Címkék

1956 (1) adós (6) adózás (3) agrár (1) alaptörvény (1) alkotmány (2) árfolyam (3) átlagjövedelem (1) atom (1) baloldal (1) Bankok (5) befektetés (1) bérlakás (4) bérleti szerződés (2) birodalom (1) bogár (9) Böjte Csaba (1) boldogság (1) boros imre (1) brüsszel (1) cern (1) Ciprus (2) corvinus (5) csillag (1) demokrácia (1) deviza (8) ekb (2) eladósodás (5) elegem (1) energetika (1) értékpapír hangyakötvény (1) eu (7) euró (4) fed (2) fénysebesség (1) Ferge Zsuzsa (2) fiatalok (3) fidesz (1) föld (3) földtörvény (2) forint (2) gdp (2) generációk (1) giday (14) globalizáció (4) görögök (1) gyerek (4) halandóság (3) határok (1) hitel (6) hitelminősítők (1) hossó andrea (3) IMF (2) interjú (1) Kádár (2) Kádár János (2) kamat (5) KDSZ (1) kétharmad (2) kommunizmus (2) külföldi munkavállalás (2) kutatók éjszakája (5) lakásgazdálkodás (7) Lánchíd rádió (1) lászló (1) Lengyelország (1) Lóránt Károly (1) magyarország (13) menekült (1) Merkel (2) mese (1) Mészáros József (1) mezőgazdaság (2) migráció (1) migráns (1) mindennapi élet (1) minimálbér (1) MKB (1) mkt (8) mnb (6) molekula (1) Money Morning (1) Nagy Imre (1) Németország (1) népesedés (4) népességfogyás (2) neutrínó (1) Nyugat (1) nyugdíj (5) OECD (1) öngondoskodás (1) orbán (2) Orbán Viktor (1) pénzháló (1) pénzpolitika (1) pünkösd (1) rádió (1) rendszerkockázat (1) rendszerváltás (4) RETÖRKI (1) riecke werner (2) rocky (7) roncstársadalom (2) statisztikai fogalmak (1) svájci frank (5) Szalay Zsuzsanna (2) szegénység (3) szegő (15) szeretet pénz (1) szövetkezet (2) születésszám (3) szürkemarha (1) természet (2) tiltakozás (1) töltés (1) történelem (1) vákuum (1) válság (5) van (1) vasscsaba (9) vidék (1) videó (6) víz (1) Címkefelhő

2013.03.22. 13:08 mclean

Az MKB Bank, a hitelminősítők és barátságos bankvásárlás?

Vagy két és fél éve a magyar újságok olyan híreket szellőztettek meg, hogy a kormány érdeklődést mutatott a német tulajdonostól az  MKB Bank megvásárlására. A kért árat - az újságok szerint – a kormány magasnak tartotta. Az azóta eltelt két esztendő nem erősítette meg a bankot, ez nyilvánvaló lett abban, hogy a tulajdonosnak meg kellett erősíteni magyarországi bankját úgynevezett tőke injekcióval (200 millió euróval 2012 januárjában). Ez azonban a mai bankvilágban nem rendkívüli esemény. Számtalan banknak kellett azzal szembenéznie, hogy saját tőke állománya nem elégséges a kockázatoknak való kitettségeik fedezésére.

Ezért érte meglepetés a hazai szakmai világot, amikor a napokban arról értesült, hogy az MKB Bankot egy hitelminősítő, a Moody’s Investors Service drasztikusan, négy, illetve három  fokozattal (üzleti tevékenységek szerint bontva) leminősítette. Ilyen mértékű, egy lépésben megtett leminősítés ritkán fordul elő a pénzvilágban.

Azt is olvashattuk, hogy az MKB Bank erre úgy reagált, hogy felmondta a hitelminősítővel kötött szerződést, azzal az indokkal, hogy nem ért egyet a leminősítő értékelésével, „sem a bank aktuális helyzetére, sem középtávú stratégiájának megvalósíthatóságára, sem pedig tulajdonosi támogatottságára vonatkozóan”.

Ezzel kapcsolatban jegyezzük meg, hogy az Európai Unió több országának magas rangú képviselő többször is „fellázadtak” a hitelminősítők túlhatalmával szemben. Szemükre hányják, hogy minősítésük szempontjai átláthatatlanok, és az sem látható, hogy a minősítők milyen módon biztosítják semlegességüket az érdekellentétekkel tarkított világban.

Térjünk vissza hazai terepre. Mi lehetett a célja a leminősítőnek? A hitelezők óva intése? Ez kevésbé valószínű. A külföldiek tulajdonában álló leánybankok zömükben az anyabanktól kapnak forrást, nem pedig a pénzpiacról - azaz nem drágul meg számukra a forrásszerzés mivel kevésbé vannak kitéve a piacra lépő hitelezők mindenkori megítélésének.

Valószínű, hogy a mostani leminősítésnek inkább demonstrációs hatása van.

De kinek szólhat a jelzés?

A kormánynak, hogy ne módosítsa az alaptörvényt ? Aligha.

Akkor az új jegybanki vezetésnek ? Az még semmi érdemit nem tett, de nem is nyilatkozott se erre, se arra.

Vagy egyszerűen csak óvatosságra akarták inteni az MNB Bankot: ha leminősítések jönnének garmadával, akkor kisebb lesz a mozgástere?

Vagy a magyarországi  bankoknak szól a jel, hogy a devizahitel adósoknál levő kockázataik nagyobbak lettek és tegyenek vele valamit?

De más következtetés is levonható mindebből. Térjünk vissza a bevezető gondolatokhoz. Ha a kormány valóban meg akarta venni az MKB Bankot, és a vétel csak azért hiúsult meg, mert a kormány az árat túl magasnak tartotta, akkor érdemes ebből a szempontból is értékelni az eseményeket.

Az bizonyos, hogy egy ilyen leminősítés eladósorban levő banknak rontja a pozícióját egy áralkuban.  Amennyiben a kormány vételen gondolkodna, akkor (az áralkuban) akár még számára kedvező is lehet egy ilyen hír az MKB esetében.

Barátságos vagy barátságtalan vásárlás? Javult a kormány és a bankok viszonya?

Itt jegyezzük meg: ez nem barátságtalan lépés lenne a kormány részéről a bankrendszer irányában. Sőt, mintha mindkét fél részéről közeledés lenne tapasztalható. A magyarországi bankok láthatóan nagyobb együttműködési készséget mutatnak a kormánnyal szemben pár hete. De a másik oldalról is kapnak biztatást.

 Most a bankok (a Bankszövetség?) maguk dolgoznak az árfolyamgát valamilyen kiegészítésén illetve a problémás helyzetbe jutott devizaadósok valamilyen megsegítésén. Pár hete a kormány emelte a lakást vásárlók, építkezők részére meghirdetett támogatásait, lazított a feltételeken (persze az is igaz, hogy a korábbiak iránt kevés volt az érdeklődés, annyira leült a lakáspiac, az építkezések). Pleschinger Gyula pedig vagy két hete nyilatkozta, hogy a növekedés segítése végett - megfelelő vállalások esetén – a kormány kész lemondani az idei bankadó egy részéről.

Mivel a kormány a választásokig inkább csak a retorikájában szidja a bankokat, megeshet, hogy a bankok és a pénzügyi vezetés közötti kapcsolatot az együttműködés szó fogja a legjobban jellemezni? Ez lehet, hogy önmaga is előállna, de az ilyen külső hírek még jobban ebbe az irányba nyomhatják a folyamatot, a feleket.

Giday András, közgazdász

Szólj hozzá!

Címkék: mnb hitelminősítők MKB giday Bankok


A bejegyzés trackback címe:

https://tamkarum.blog.hu/api/trackback/id/tr615162494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása