HTML

Tamkarum

az a kereskedő, aki nem magánhaszonért, hanem a közösségi szükségletekért dolgozik.

Linkblog

Friss topikok

Címkék

1956 (1) adós (6) adózás (3) agrár (1) alaptörvény (1) alkotmány (2) árfolyam (3) átlagjövedelem (1) atom (1) baloldal (1) Bankok (5) befektetés (1) bérlakás (4) bérleti szerződés (2) birodalom (1) bogár (9) Böjte Csaba (1) boldogság (1) boros imre (1) brüsszel (1) cern (1) Ciprus (2) corvinus (5) csillag (1) demokrácia (1) deviza (8) ekb (2) eladósodás (5) elegem (1) energetika (1) értékpapír hangyakötvény (1) eu (7) euró (4) fed (2) fénysebesség (1) Ferge Zsuzsa (2) fiatalok (3) fidesz (1) föld (3) földtörvény (2) forint (2) gdp (2) generációk (1) giday (14) globalizáció (4) görögök (1) gyerek (4) halandóság (3) határok (1) hitel (6) hitelminősítők (1) hossó andrea (3) IMF (2) interjú (1) Kádár (2) Kádár János (2) kamat (5) KDSZ (1) kétharmad (2) kommunizmus (2) külföldi munkavállalás (2) kutatók éjszakája (5) lakásgazdálkodás (7) Lánchíd rádió (1) lászló (1) Lengyelország (1) Lóránt Károly (1) magyarország (13) menekült (1) Merkel (2) mese (1) Mészáros József (1) mezőgazdaság (2) migráció (1) migráns (1) mindennapi élet (1) minimálbér (1) MKB (1) mkt (8) mnb (6) molekula (1) Money Morning (1) Nagy Imre (1) Németország (1) népesedés (4) népességfogyás (2) neutrínó (1) Nyugat (1) nyugdíj (5) OECD (1) öngondoskodás (1) orbán (2) Orbán Viktor (1) pénzháló (1) pénzpolitika (1) pünkösd (1) rádió (1) rendszerkockázat (1) rendszerváltás (4) RETÖRKI (1) riecke werner (2) rocky (7) roncstársadalom (2) statisztikai fogalmak (1) svájci frank (5) Szalay Zsuzsanna (2) szegénység (3) szegő (15) szeretet pénz (1) szövetkezet (2) születésszám (3) szürkemarha (1) természet (2) tiltakozás (1) töltés (1) történelem (1) vákuum (1) válság (5) van (1) vasscsaba (9) vidék (1) videó (6) víz (1) Címkefelhő

2013.03.19. 10:11 mclean

TOLVAJOK, CSALÓK ÉS HAZUGOK

Beszéljünk Ciprusról, a Nemzetközi Valutaalapról és az Európai Központi Bankról.

Money Morning 2013. március 13. (kivonatolt, rövidített nyersfordítás)

A Nemzetközi Valutaalap – a nagy globális bankok érdekében – és az Európai Központi Bank – az európai nagy bankok érdekében – lopják a betétesek pénzét Ciprus valamennyi bankjában (ráadásul nincs semmiféle  meghatalmazásuk ilyen döntésre,  vagy bármi efféle (ez  nem lehet az Európai Bizottság, hiszen ők ketten (IMF EKB) együttesen birtokolják az Európai Bizottságot) .

Mivel valamennyi bank, amelyek kölcsönt nyújtottak a ciprusi bankok életképességének fenntartásához, jelenleg szorítóban vannak.

Miért?

Még van néhány szabadon maradt ülés  a megmentésre váró banki zenekar sokaságában. Így most a ciprusi bankokon a sor. Most ők harcolnak azért ami jár nekik: ők is – hasonlóan mint más bankok - legyenek kimentve a bajból.  

Hogyan érik ezt el? Meghatalmazzák az Európai Bizottságot, hogy lépjen közbe, méghozzá az IMF nemzetközi támogatásával (ami a végső eszköze a globális bankároknak) és az EKB lokális támogatásával. Ilyen felhatalmazással lopjanak elég pénzt össze, akár betéteseiktől, majd a bajba került bankok ezt a pénzt visszanyernék.

A lopott és visszanyert pénzt a bankok felhasználhatják „tartalékaikra’, megszépítve rossz pénzügyi mutatóikat.

Ez – a másik oldalnak, az IMF-nek és az EKB-nak is jól jön –a ciprusi bankok megsegítésével egészségesebb kinézetet nyernek a felügyelő hatalmak:  az EKB és az IMF is.  Következésképpen az IMF és az EKB több pénzt tud kölcsönözni ugyanazoknak a bankoknak, akiknek a betéteseit éppen ezt megelőzően meglopta..

Nem viccelek!

Ha ugyanis nem tudnak „régi módon” pénzt csinálni: szorgalmas, módszeres munkával, akkor marad a könnyebbik út, pénzt kreálni egyszerűen lopással.

Ezt teszik a bankok. Valamikor megkeresték a pénzt, lassan gyarapodva. Ezért a bankárok ebédje gyors volt, és golfot is csak hetente egyszer játszottak, azt is orvosaikkal és üzlettársaikkal.  A játék tehát nem volt igazán az, az üzletet szolgálta.

Mindez megváltozott.

A mai bankok gigantikus méreteket öltöttek. Pénztakarók borítják az iparkodás szektorait, a nemzeteket, a globust piszkos anyaggal hálózzák be azért, hogy óriási jövedelemhez juthassanak, és  fantasztikus bonuszokat fizethessenek.

 Hogy működhet ez anélkül, hogy magát robbantaná fel a rendszer?  Hogyan válhat – kis és nagy kartellek összeolvadása (valamennyi ugyanannak a színjátéknak a része, valamennyi ugyanannak a juhnak a szőrét borotválja) – egy hatalmas kartell része úgy, hogy nem váltja ki a világ aggodalmát?

Úgy, hogy a bankok maguk kreálták meg a központi bankokat és az IMF-et. Maguk hozták létre felügyelőiket, hogy úgy nézzen ki, ők alá vannak vetve központi bank szabályozásának, a rendszer biztonságos működésének és a közérdeknek. De éppen ez az, éppen azt akarták elérni, hogy a publikum ezt higgye.

Az IMF és az EKB a tolvajok főnöke Ciprusban. Ők nem a végső menedék, hanem az elképzelhetetlen valóráváltói. Már nem játsszák meg a lopást. Nem nyomnak pénzt, amit aztán odaadnának bankárjaiknak (vásárlóerő lopásának esete inflációval). Most egyszerűen belenyúlnak a betétesek számlájába, miközben szemükbe néznek az azt mondják nekik: „Sajnáljuk, de ez a pénz egyébként is a miénk.”

Ez azonban mindent megváltoztat.

A modern történelemben ez az első eset, amely a napnál világosabban feltárja a rendszer vámpír jellegét. Lehet (bár kétlem), a világ kezdi látni a hurkot, melyet a bankok a nyakunk köré szőttek. És azt is láthatják, hogy ha ez így megy tovább, mi fogjuk akasztjuk majd fel magunkat,  ha nem törjük fel a nagy bankokat és a központi bankokat.

Shah Gillani

Befektetési tanácsadó, USA, Money Morning tulajdonrészes  írója

(Nyersfordító: Szegő Szilvia)

Szólj hozzá!

Címkék: ekb szegő IMF Ciprus Bankok Money Morning


A bejegyzés trackback címe:

https://tamkarum.blog.hu/api/trackback/id/tr625144883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása