HTML

Tamkarum

az a kereskedő, aki nem magánhaszonért, hanem a közösségi szükségletekért dolgozik.

Linkblog

Friss topikok

Címkék

1956 (1) adós (6) adózás (3) agrár (1) alaptörvény (1) alkotmány (2) árfolyam (3) átlagjövedelem (1) atom (1) baloldal (1) Bankok (5) befektetés (1) bérlakás (4) bérleti szerződés (2) birodalom (1) bogár (9) Böjte Csaba (1) boldogság (1) boros imre (1) brüsszel (1) cern (1) Ciprus (2) corvinus (5) csillag (1) demokrácia (1) deviza (8) ekb (2) eladósodás (5) elegem (1) energetika (1) értékpapír hangyakötvény (1) eu (7) euró (4) fed (2) fénysebesség (1) Ferge Zsuzsa (2) fiatalok (3) fidesz (1) föld (3) földtörvény (2) forint (2) gdp (2) generációk (1) giday (14) globalizáció (4) görögök (1) gyerek (4) halandóság (3) határok (1) hitel (6) hitelminősítők (1) hossó andrea (3) IMF (2) interjú (1) Kádár (2) Kádár János (2) kamat (5) KDSZ (1) kétharmad (2) kommunizmus (2) külföldi munkavállalás (2) kutatók éjszakája (5) lakásgazdálkodás (7) Lánchíd rádió (1) lászló (1) Lengyelország (1) Lóránt Károly (1) magyarország (13) menekült (1) Merkel (2) mese (1) Mészáros József (1) mezőgazdaság (2) migráció (1) migráns (1) mindennapi élet (1) minimálbér (1) MKB (1) mkt (8) mnb (6) molekula (1) Money Morning (1) Nagy Imre (1) Németország (1) népesedés (4) népességfogyás (2) neutrínó (1) Nyugat (1) nyugdíj (5) OECD (1) öngondoskodás (1) orbán (2) Orbán Viktor (1) pénzháló (1) pénzpolitika (1) pünkösd (1) rádió (1) rendszerkockázat (1) rendszerváltás (4) RETÖRKI (1) riecke werner (2) rocky (7) roncstársadalom (2) statisztikai fogalmak (1) svájci frank (5) Szalay Zsuzsanna (2) szegénység (3) szegő (15) szeretet pénz (1) szövetkezet (2) születésszám (3) szürkemarha (1) természet (2) tiltakozás (1) töltés (1) történelem (1) vákuum (1) válság (5) van (1) vasscsaba (9) vidék (1) videó (6) víz (1) Címkefelhő

2013.01.28. 17:54 mclean

A válságban – a FED-nek köszönhetően - minden „A TERV’ szerint halad: „A TERV” a versenytársak felszámolása és a bankkoncentráció felgyorsítása

A Bank of America bajban van. Valóban nagy bajban. De hála istennek, ők annyira nagyok. Hála istennek azért, hogy Amerika nagy bankjai most sokkal nagyobbak, mint néhány évvel ezelőtt voltak, mielőtt a válság (ami szintén az ő tettük) térdre kényszeríthette volna őket. De ez maga  „A TERV”, aminek célja, megszabadulni az „idegesítő’ versenytől.

 Ez 100 éves történet. A FED 1913-as megalapításával a cél  a verseny felszámolása volt, és annak elérése, hogy a végső menedék szerepét a lakosságra háríthassák, mentesítve ez alól a nagy bankokat.

 Ehhez egy „kis” időre szükség volt, 100 évre. De működik A TERV.

 Az első jelei annak, hogy A TERV működik: az 1980-as és 1990-es évek válságai. A betétek és a kölcsönök bajba kerültek, mert a bankok mohó pénzjátékot űztek. Kiderült azonban, hogy a FED nem fedezi azokat. Ezeket a bankokat becsukták, államilag támogatott bennfentesek olcsón felvásárolták őket, majd jó profitot realizálva eladták a nagybankoknak.  

Mindenesetre: ezek a bankok eltávoztak. Nem kell szembesülni többé a hitelszövetkezetek idegesítő versenyével.

De lássuk, ki kerül most a vágóhídra?

A tartományi, a közösségi bankok nagy bajban vannak. Tönkretételük rendszeresen folyt, alultőkésítettek lettek, mert képtelenek voltak versenyezni a nagy bankokkal (az 5 nagy bankkal, ugye tudják, melyek ezek?). Ráadásul – az is tudható, hogy ezek az óriások túl nagyok ahhoz, hogy tönkre mehessenek, következésképpen sokkal biztonságosabbak a betétesek és az üzletvitelben érdekelt ügyfelek számára.

Az elmúlt 20 évben kiütötték az 1 milliárd dollárnál alacsonyabb mérleg főösszegű bankok felét. Eközben az elmúlt 4 évben az „5 Nagy” exponenciálisan nőtt. Mára a banki mérlegfőösszeg (banki vagyon) mintegy 50 százalékát ők birtokolják.

Néhány 100 „regionális” bank van. Ők nem a probléma részei, ők a megoldások, a TERV szerint. Ők ugyanis a Nagy Bankok felvásárlásának célpontja. Ezért tehát minél nagyobbak lesznek, annál nagyobb falatot jelentenek majd a bekebelezőknek a végső megabankká válás történetében. Még megmaradt mintegy 6000 tartományi-közösségi bank. Ezen bankok szisztematikus tönkretételét jellemzi, hogy bár súlyuk a bankok számát tekintve 92 százalék, de a banki aktíváknak (vagyonnak) mindössze 11.5 százalékával rendelkeznek.

A nagy bankok ugyanis legyűrték őket, elorozták kenyerüket, kiszorítván őket természetes terepükről: a kis vállalkozások finanszírozásáról (ezek a magasabb kockázatú kölcsönök, de Amerika foglalkoztatásának zömét ők biztosítják). Hogyan ragadták a Nagyok magukhoz ezt az üzletet? A postaládákba dobott hitelkártyákkal. (mint tudjuk, mára a kisvállalkozások finanszírozásának főbb eszközévé vált a hitelkártya). Mit tehettek a vesztes helyzetben a tartományi bankok? Egyre inkább elszegényedve  ingatlan jelzálog kölcsönzés felé fordultak. Most ezért bajban vannak, de így válnak felvásárolhatóvá.

És mi történt a Bank of Amerikával? 1998-ban visszavásárolta a Countrywide-ot. Nem volt jó üzlet. Most a Bank of Amerikát – 17 további pénzügyi intézménnyel együtt – feljelentette a Fannie Mae és a Freddie Mac, továbbá az állami szabályozó szerepet ellátó Federal Finance Housing Agency. Arra szorítják a BoA-t, hogy guberáljon össze pénzt a Countrywide-tól örökölt, becsomagolt és csomagban eladott értékpapír üzleteik rendezésére. Az FHA konkrétan azt szorgalmazza, hogy a BoA vásárolja vissza az így becsomagolt és eladott jelzáloghiteleit.

Most az államtól kapott egy további ütést a BoA. 1 milliárd dollárt követelnek a banktól, miután azzal vádolták, hogy visszaélve üzleteltek jelzáloghitel papírokkal. Maguk hoztak létre ezeket az értékpapírokat, majd  eladták az államilag támogatott Fannie és Freddie-nek. Ők pedig - nem tudva a manipulációról - megvették ezeket a papírokat, minek következtében bajba kerültek. Ki kellett ezért menteni őket, méghozzá az adófizetők terhére.

Mindenki tudta, hogy ez történik,  különösen tudhatta ezt a FED.

Mindenki tudta, hogy vérrel kell megfizetni a bankoknak, hogy romba döntötték a gazdaságot. A  Fed készpénzzel táplálja a nagy bankokat, hogy bőven legyen pénzük a hivatalos büntetésekre, és kihasználva előnyös helyzetüket, tovább növekedhessenek.

Tehát minden azért történik, hogy az 5 Nagybank még nagyobbá nőhessen.

Ezzel szemben nincs könyörület a közösségi bankoknak. Ők nem nyúlhatnak a Fed bőségtáljába.

Ez az a nyers és undorító hatalom, amely minket ellenőriz és tönkre zúz a profitabilitásuk érdekében. Ez történt a válságban és ez fog történni azután is.

A kormány nem csupán hagyja, hogy mindez megtörténjék, hanem még segíti is ezt a folyamatot. A nagy bankok ugyanis megfizetik ezért őket.

És mit mondtak ezzel kapcsolatban az elnökjelöltek? Hogy a nagy bankok egyre  nagyobbak lesznek, egyben mind nagyobb hatalomhoz jutva. Hogy őket mindig is védi a FED, az a FED, amely nem kormányzati testület, éppenséggel ő birtokolja a kormányt. Hol vannak az elnökjelöltek és mit szólnak mindehhez? Semmit. Őket is megfizették.

Nekünk kell véget vetni a FED-nek, széttörni a nagy bankokat, kimenteni a helyi közösségi bankokat a politika nyomása alól, és pártolni a közösségi bankokat, mert ők teremtenek valóságos munkahelyeket Amerika javára.

Hall valaki engem?

SHAH GILANI (Capital Wave Strategist, Money Morning)

Forrás: (http://moneymorning.com/2012/10/28/thanks-to-the-fed-its-all-proceeding-according-to-the-plan/)

Nyersfordítás:  Szegő Szilvia

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://tamkarum.blog.hu/api/trackback/id/tr425049597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása