HTML

Tamkarum

az a kereskedő, aki nem magánhaszonért, hanem a közösségi szükségletekért dolgozik.

Linkblog

Friss topikok

Címkék

1956 (1) adós (6) adózás (3) agrár (1) alaptörvény (1) alkotmány (2) árfolyam (3) átlagjövedelem (1) atom (1) baloldal (1) Bankok (5) befektetés (1) bérlakás (4) bérleti szerződés (2) birodalom (1) bogár (9) Böjte Csaba (1) boldogság (1) boros imre (1) brüsszel (1) cern (1) Ciprus (2) corvinus (5) csillag (1) demokrácia (1) deviza (8) ekb (2) eladósodás (5) elegem (1) energetika (1) értékpapír hangyakötvény (1) eu (7) euró (4) fed (2) fénysebesség (1) Ferge Zsuzsa (2) fiatalok (3) fidesz (1) föld (3) földtörvény (2) forint (2) gdp (2) generációk (1) giday (14) globalizáció (4) görögök (1) gyerek (4) halandóság (3) határok (1) hitel (6) hitelminősítők (1) hossó andrea (3) IMF (2) interjú (1) Kádár (2) Kádár János (2) kamat (5) KDSZ (1) kétharmad (2) kommunizmus (2) külföldi munkavállalás (2) kutatók éjszakája (5) lakásgazdálkodás (7) Lánchíd rádió (1) lászló (1) Lengyelország (1) Lóránt Károly (1) magyarország (13) menekült (1) Merkel (2) mese (1) Mészáros József (1) mezőgazdaság (2) migráció (1) migráns (1) mindennapi élet (1) minimálbér (1) MKB (1) mkt (8) mnb (6) molekula (1) Money Morning (1) Nagy Imre (1) Németország (1) népesedés (4) népességfogyás (2) neutrínó (1) Nyugat (1) nyugdíj (5) OECD (1) öngondoskodás (1) orbán (2) Orbán Viktor (1) pénzháló (1) pénzpolitika (1) pünkösd (1) rádió (1) rendszerkockázat (1) rendszerváltás (4) RETÖRKI (1) riecke werner (2) rocky (7) roncstársadalom (2) statisztikai fogalmak (1) svájci frank (5) Szalay Zsuzsanna (2) szegénység (3) szegő (15) szeretet pénz (1) szövetkezet (2) születésszám (3) szürkemarha (1) természet (2) tiltakozás (1) töltés (1) történelem (1) vákuum (1) válság (5) van (1) vasscsaba (9) vidék (1) videó (6) víz (1) Címkefelhő

2014.03.25. 09:38 mclean

Kit nem fizetnek meg Magyarországon?

Miért zsákutca Magyarországon a középiskolai végzettség?

Mert a szűkös álláskínálat miatt a felsőfokú végzettségűek kitolják őket a munkaerőpiacról, lenyomva ezzel kereseti lehetőségeiket is. Valószínűleg ennek is következménye a középiskolai végzettségűek viszonylag rossz egészségi állapota és magas halandósága is.

Magyarországon az átlagkeresetet az Európai Uniós átlagkeresetnek csak mintegy az egyharmada (a munka termelékenységében sokkal jobb a helyezésünk, az átlagnak a kétharmada a hazai munka hatékonysága). Tehát az alacsony átlagkereseteket nem a termelékenységbeli különbségek magyarázzák. Attól még akár az Uniós átlag kétharmada is lehetne a magyar átlagkereset. Tehát az a mai duplájára is nőhetne, ha nem lenne olyan magas a munkáltatói profitelvárás, az állami elvonás, de ami talán még ezeknél is súlyosabban esik latba: az eladósodás miatti jelentős jövedelem kivonás (lásd pl. a magas kamatokkal).

Aki szegény, az a legszegényebb közmondás Magyarországon nagyon is igaz. Mert nem csupán az átlagkereset alacsony szintje okoz szegénységet, hanem annak szélsőséges eloszlása is. A munkavállalóknak ugyanis egy vékony elit rétege kirívóan magas keresetekhez jut, ezzel szemben mások kirívóan alacsony keresettel kell, hogy beérjék.

Magyarországon a középiskolai végzettségnek – az általuk elérhető jövedelem szinttel mérve - nagyon alacsony értéke van. Egyedül a felsőfokú végzettségűeket (de azon belül is elsősorban a pénzügyi és ingatlan szakmában dolgozókat) becsüli meg valamennyire a piac a kifizetett jövedelmekkel. Ennek lett a következménye az, hogy a felsőfokú végzettségűek jövedelme több mint két és félszerese a középiskolai végzettségűeknél. Ilyen különbséget az OECD országok egyikében sem mérnek, még hasonlóakat sem.
A jövedelmi különbségek tekintetében Magyarország Chiléhez és Brazíliához áll közel, nem Európához. Ez a helyzeti előny a magyarországi felsőfokú végzettségűek bebetonozott privilégiuma. 2000 óta a kereseti prémiumuk valamennyit még nőtt is. Az viszont javítja a képet, hogy az általános iskolai végzettségűek jövedelmi szintje valamennyire közeledett a középfokú végzettségűekéhez. A következő táblázat mutatja a hazai kirívó jövedelemkülönbségeket.

jovedelem.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország eu szegénység átlagjövedelem szegő


A bejegyzés trackback címe:

https://tamkarum.blog.hu/api/trackback/id/tr595877837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása