HTML

Tamkarum

az a kereskedő, aki nem magánhaszonért, hanem a közösségi szükségletekért dolgozik.

Linkblog

Friss topikok

Címkék

1956 (1) adós (6) adózás (3) agrár (1) alaptörvény (1) alkotmány (2) árfolyam (3) átlagjövedelem (1) atom (1) baloldal (1) Bankok (5) befektetés (1) bérlakás (4) bérleti szerződés (2) birodalom (1) bogár (9) Böjte Csaba (1) boldogság (1) boros imre (1) brüsszel (1) cern (1) Ciprus (2) corvinus (5) csillag (1) demokrácia (1) deviza (8) ekb (2) eladósodás (5) elegem (1) energetika (1) értékpapír hangyakötvény (1) eu (7) euró (4) fed (2) fénysebesség (1) Ferge Zsuzsa (2) fiatalok (3) fidesz (1) föld (3) földtörvény (2) forint (2) gdp (2) generációk (1) giday (14) globalizáció (4) görögök (1) gyerek (4) halandóság (3) határok (1) hitel (6) hitelminősítők (1) hossó andrea (3) IMF (2) interjú (1) Kádár (2) Kádár János (2) kamat (5) KDSZ (1) kétharmad (2) kommunizmus (2) külföldi munkavállalás (2) kutatók éjszakája (5) lakásgazdálkodás (7) Lánchíd rádió (1) lászló (1) Lengyelország (1) Lóránt Károly (1) magyarország (13) menekült (1) Merkel (2) mese (1) Mészáros József (1) mezőgazdaság (2) migráció (1) migráns (1) mindennapi élet (1) minimálbér (1) MKB (1) mkt (8) mnb (6) molekula (1) Money Morning (1) Nagy Imre (1) Németország (1) népesedés (4) népességfogyás (2) neutrínó (1) Nyugat (1) nyugdíj (5) OECD (1) öngondoskodás (1) orbán (2) Orbán Viktor (1) pénzháló (1) pénzpolitika (1) pünkösd (1) rádió (1) rendszerkockázat (1) rendszerváltás (4) RETÖRKI (1) riecke werner (2) rocky (7) roncstársadalom (2) statisztikai fogalmak (1) svájci frank (5) Szalay Zsuzsanna (2) szegénység (3) szegő (15) szeretet pénz (1) szövetkezet (2) születésszám (3) szürkemarha (1) természet (2) tiltakozás (1) töltés (1) történelem (1) vákuum (1) válság (5) van (1) vasscsaba (9) vidék (1) videó (6) víz (1) Címkefelhő

2012.02.23. 11:15 mclean

Fiatalos (beruházó) adókulcsot - hogy ne legyenek hoppon maradt nyugdíjasok!

A jövedelmek adóztatásánál csak valóban nyomós indok esetén célszerű az átlagosnál kedvezőbb feltételeket biztosítani szociális kritériumok alapján. Például akkor, ha az egyébként dolgozó, iparkodó család (személy) oly csekély „hazavitt”, adózás utáni jövedelemmel rendelkezne, amellyel már kiszorulna az társadalomból.
 
A progresszív adóztatás egy – a mai magyarországinál gyökeresen eltérő – társadalmi rétegzettség mellett kialakult értékrendszerre épült. Az adó gazdagokra történő aránytalan terhelése, azaz progresszív jellege a szociáldemokrata megközelítés térnyerése nyomán honosodott meg a fejlett országokban. Ez volt az egyik fő eszköze a társadalmi mobilitás segítésének, azaz annak, hogy a legalsó rétegeket felemeljék a foglalkoztatottság társadalmi státuszába. Tehát ezzel a munkaerő piacot megnyitották azoknak, akik iparkodnak, csak a piac túl alacsony fizetséget ígért nekik.
 
A mai magyar helyzet azonban – sajnos – több tekintetben is más.
 
 
A viszonyítás megtéveszt -
nálunk a minimálbéresek nem a társadalom alsó rétegét képezik
 
A minimál bért keresők szinte a középréteghez tartoznak, méghozzá nem azért mert ők sokat keresnek, hanem azért, mert a középréteg „vastagja” alig keres tőlük többet.
 
A bérek oly mértékben összenyomottak, hogy aki a minimálbéren keres, az a jövedelmi és társadalmi ranglétrán feljebb helyezkedik el. Méghozzá nem azért mert ők sokat keresnek, hanem azért, mert a minimálbér felett keresők keresnek keveset.
Az szociológia társadalmi réteg nyelvére lefordítva: a minimál béresek nem a társadalom legalsó tizedében vannak, hanem annál jóval följebb, a hetedik és nyolcadik tizedben. Ők a társadalomban, a foglalkoztatottak világban benne vannak – igaz, másokénál is alacsonyabb jövedelemmel.
 
A munkát nem találó (vagy már vagy még) nem is kereső  legalsó helyzetben levőkön nem sokat segít az adómentesség. Ezért az adómentesség (adókedvezmény) adta lehetőségeket inkább arra kell felhasználni, hogy az elöregedés krónikus gondján segítsünk valamelyest. Az elöregedés miatt is hátrébb kell tehát sorolni azt, a szempontot, hogy a dolgozók számára a bér alsó hányada legyen adómentes.
 
 
Ennek egyik eszköze az, amit a kormány meghirdetett: a gyerek nevelését szolgáló kereset adómentessége. Az alacsony a gyerekvállalási hajlandóság miatt Európa „élvonalában van” az a magyar törekvés, hogy a gyerekek felnevelésére költött pénz egy bizonyos határig legyen mentes az adóztatás alól. Ha választani kell a dolgozók adómentes jövedelme és a gyerekek nevelését szolgáló összeg adómenetsége között, akkor szerintem az utóbbi helyesebb.
 
 
Fiatalság - beruházó szakaszban, beruházásuk ösztönzés nélkül?
 
De nálunk van egy más sajátosság, amely szintén mérsékli – méghozzá jelentős erővel – a népesség újratermelődését. A probléma lényege, hogy a  bérekbe nem épült be a lakhatás költsége. Ez döntően a fiatalokat érinti hátrányosan. Még az úgynevezett „gazdag” fiataloknak is -  akik az átlagot meghaladó keresetet kapnak - is évtizedekbe is beletelhet, amíg összekuporgatnak egy kisméretű lakásra valót. De még ezzel „se lesznek ki a vízből”, ha közben 1 vagy 2 gyerek áll a házhoz.
 
Az 1 forint nem mindenkinek ugyanannyit ér
 
Ha valaki vitatkozik az adórendszer igazságosságán, akkor elsősorban azon kell vitatkozni, hogy mi is egy forint vásárlóértéke egy fiatal és mi egy középkorú vagy idős ember számára.  Ha ezt számszerűsítjük, akkor  10-15 százalékos eltérés adódik– a fiatalabbak rovására.
 
Ha valaki fel akar venni lakásra 5-6 millió Ft hitelt, akkor a saját erőre 5-7 évig legalább havi 20-25 ezret kell félretennie. Később pedig fizetnie kell a legalább 30-40 ezer Ft-os havi adósságterhet. A nyugdíjból már nem kell erre gyűjteni. De a 40-48 év közötti középkorúak is jobban állnak, mert a zömüknek van lakása és elegendő 2-3-4 milliós nagyságrendben gondolkodniuk, ha nagyobbat, jobb helyen fekvő stb. lakást akarnak vagy felújításon gondolkodnak.
 
A javasolt fiatalos (beruházó) adótábla
 
Az alábbiak egy egyszerűen, rögtön bevezethető egykulcsos adórendszert mutat be.  Egyszerű, mert személyenként 1 kulcs van a szuper bruttó kivezetése után.
Csak azt kell megmondani, hogy 1978 után vagy előtt született valaki
 
A mellékelt adótábla és kulcsok mellett az állam bevétele ugyanakkora maradna. A fenti rendszer az adókulcsok változtatása esetén az új kulcsokhoz könnyen hozzáigazítható.
 
 
 
 
A javasolt adótábla
 
jövedelem
Adókulcs 34 év alattiaknak
Adókulcs 34 év felettieknek
0-3millió Ft
12%
18%
3 millió Ft felett (szuperbruttó után)
22,9%
(ennek fele lakásra visszakérhető)
22,9%
 
Javasolt korhatár 34 év. A 34 évnél fiatalabbak számára az alacsonyabb, a legalább 35 évesek részére a magasabb adókulcs lenne előírva. A 3 millió feletti, mindenki számára egységesen érvényesített 22,9%-osadókulcs a 18%-os adókulcsnak a szuperbruttósított értéke.
 
 
Lakáskedvezmény
 
Ahol (3 millió Ft/év felett) belép a félszuper bruttó, nem érvényesülne az alacsonyabb adókulcs (helyette belépne egy célzott adó-visszatérítés). Ezen jövedelem felett a „fiatalos adórendszerünk” is ugyanazt az elvonást alkalmazná mindenkire. Számukra csak akkor érvényesülhetne az fiatalos adókulcs, ha jelentős összeget lakás-kassza megtakarításra, lakáshitel törlesztésre fordítanak.
 
Miért indokolt a nemzedéki eltérés - hogy ne legyenek hoppon maradt nyugdíjasok!
 
A fiatalok – koruknál fogva - nem tudtak eleget akkumulálni lakásra, miközben életpályájukon a fészekalapításba léptek. Ha nem tudnak önálló egzisztenciát teremteni, sokan külföldre mennek és hoppon marad a 3 millió nyugdíjas. De nem csak ők, hanem a már gyereket nem nevelő 50 év felettiek is! Éppen azok, akik most az alsó adómentes jövedelemsáv (az alkalmazotti kedvezmény) visszaállításáért hadakoznak. Ha sok fiatal elmegy külföldre dolgozni, akkor még kevesebb lesz a járulékbevétel. És akkor bekövetkezhet, hogy a ma még az alkalmazotti adókedvezmény mellett kardoskodók számára a nyugdíjuk is (és ezzel minimális létfenntartásuk is) kérdésessé válhat.
 
Budapest 2012-02-04
                                                        Giday András
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: adózás nyugdíj fiatalok minimálbér giday


A bejegyzés trackback címe:

https://tamkarum.blog.hu/api/trackback/id/tr494184606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása