HTML

Tamkarum

az a kereskedő, aki nem magánhaszonért, hanem a közösségi szükségletekért dolgozik.

Linkblog

Friss topikok

Címkék

1956 (1) adós (6) adózás (3) agrár (1) alaptörvény (1) alkotmány (2) árfolyam (3) átlagjövedelem (1) atom (1) baloldal (1) Bankok (5) befektetés (1) bérlakás (4) bérleti szerződés (2) birodalom (1) bogár (9) Böjte Csaba (1) boldogság (1) boros imre (1) brüsszel (1) cern (1) Ciprus (2) corvinus (5) csillag (1) demokrácia (1) deviza (8) ekb (2) eladósodás (5) elegem (1) energetika (1) értékpapír hangyakötvény (1) eu (7) euró (4) fed (2) fénysebesség (1) Ferge Zsuzsa (2) fiatalok (3) fidesz (1) föld (3) földtörvény (2) forint (2) gdp (2) generációk (1) giday (14) globalizáció (4) görögök (1) gyerek (4) halandóság (3) határok (1) hitel (6) hitelminősítők (1) hossó andrea (3) IMF (2) interjú (1) Kádár (2) Kádár János (2) kamat (5) KDSZ (1) kétharmad (2) kommunizmus (2) külföldi munkavállalás (2) kutatók éjszakája (5) lakásgazdálkodás (7) Lánchíd rádió (1) lászló (1) Lengyelország (1) Lóránt Károly (1) magyarország (13) menekült (1) Merkel (2) mese (1) Mészáros József (1) mezőgazdaság (2) migráció (1) migráns (1) mindennapi élet (1) minimálbér (1) MKB (1) mkt (8) mnb (6) molekula (1) Money Morning (1) Nagy Imre (1) Németország (1) népesedés (4) népességfogyás (2) neutrínó (1) Nyugat (1) nyugdíj (5) OECD (1) öngondoskodás (1) orbán (2) Orbán Viktor (1) pénzháló (1) pénzpolitika (1) pünkösd (1) rádió (1) rendszerkockázat (1) rendszerváltás (4) RETÖRKI (1) riecke werner (2) rocky (7) roncstársadalom (2) statisztikai fogalmak (1) svájci frank (5) Szalay Zsuzsanna (2) szegénység (3) szegő (15) szeretet pénz (1) szövetkezet (2) születésszám (3) szürkemarha (1) természet (2) tiltakozás (1) töltés (1) történelem (1) vákuum (1) válság (5) van (1) vasscsaba (9) vidék (1) videó (6) víz (1) Címkefelhő

2012.01.21. 09:46 mclean

Devizahitel-világ. Hogyan lettünk önmagunk ellenségei? III.

III. rész

Röviden:
Úgy, hogy elfogadtuk a jó adós titkolt kritériumát: ne törlesszen, kérjen inkább újabb hiteleket!

 Hosszabban:
Úgy, hogy – korábbi írásunk állítása szerint - Mátyás király okos Katája helyett Mátyás király OSTOBA KATÁJA módjára cselekedtünk.

Vagy mégsem? Nagyon is Okos Kata módjára történt mindaz, amit történt?

•    A lakosság olcsón is vett fel devizahitelt, meg nem is (ezt ma már látjuk).
•    Az MNB gondoskodott is a lejáró tartozások kifizetéséhez szükséges devizabeszerzésről, meg nem is (helyette a lakosság – a deviza hitelt nyújtó bankokon keresztül -  beszerezte azt)
•    A regnáló kormány erősítette is a forintot (hiszen dőlt be a deviza), meg nem is (most meg a forint dől be).
•    A hitelezők pedig új hitelt nyújtva a régi hiteleikre burkoltan átütemezték korábbi adósságainkat. Pontosabban: át is ütemezték az adósságainkat, meg nem is.

A végeredmény pedig: az ország és a lakosság vagyonának fokozott – nyílt vagy burkolt – elzálogosítása.

Következzék a devizadráma leírása:

Már korábban hangsúlyoztuk: a hazai dráma lényege: nem elsősorban a forintban történt eladósodás (ez is elég persze egy „normál” drámához, de mi ezt a drámát a deviza eladósodással megtetéztük), hanem a külföldi eladósodás.

Míg az államháztartás eladósodottsága – több árfolyamon is számítva – legfeljebb a GDP 70-90 százaléka, addig a tényleges külföldi (bruttó) adósságállomány, a GDP 130-150 százaléka.

Az ország devizaadósságáért nem egyedül az állam felelős, hanem valamennyi társadalmi szereplő:

•    Az importot „nyakló nélkül” használó (exportban nem ellentételező) gazdaság,
•    az  importot „nyakló nélkül” fogyasztó lakosság (most a fogyasztás 30 %-a import, a rendszerváltáskor ez 6 % volt)
•    a deviza hitellel élő lakosság, vállalat, és állam stb.
•    a kínai pólót vásároló,

Nem az állam e tekintetben a leginkább eladósodott, hanem a gazdaság többi szereplője.

Ennek az adóssághegynek ugyanis csak az egy hatoda állami tartozás (a nettó adósságnak), és ami érdekes,
másik egy hatoda a hazánkban működő külföldi tulajdonú nem vállalati gazdasági szervezeteké (elsősorban a bankoké, off-shore cégeké). A legnagyobb külföldi adósságterhet – ez az utóbbi idők újdonsága - a lakosság és a vállalati szféra hozta létre. Ráadásul úgy, hogy abban lényegében egyenlő arányban osztozkodnak - mindkettő egyharmaddal.

A külföldi adósságot devizában kell fizetni. A hazai megszorítások pedig – bármennyire keserves áldozatokat követelnek tőlünk, „csak” forint fedezetet nyújtanak erre a tartozásra, és a forintból – mint a biciklinél – csak nagy áttéttel, tehát külön ráfordítással lesz deviza, azaz nagy erejű, mindenkor biztonságos pénz.

(A lakosság pedig – és ez maga az irracionalitás – a mai világ legerősebb tartalék valutájában, svájci frankban adósodott el. Gyenge pénzben keletkező jövedelmére a legerősebb valutában számolt hitelt vett fel! Az állam ennél óvatosabb volt, adósságainak csak egyharmada keletkezett deviza adósság formájában, még akkor is, amikor ez jóval drágább volt, mint a forint adósság.)



Az adóssághegy úgy növekszik, hogy újabb hitelek felvételével a lejárt devizatartozásokat fizetjük csupán ki. (Az adósságot növelik automatikusan az eladósodottság áraként fellépő romló árfolyamviszonyok, a dráguló hitelek, a kerülő úton létesített deviza források, például a deviza külföldiekre nézve kedvező adópolitika, off- shore lehetőségek kihasználása stb.  

Devizaadósságunk az elmúlt 20 évben növekedett. Miért? Mert lényegében nem visszafizettük törlesztéseinkkel az adósságot, hanem csak átütemeztük.

Így jött létre az a helyzet, hogy ma már az ország összes jövedelmének egynegyedét kellene elkölteni adósságtörlesztésre, ha el akarnánk érni, hogy adósságunk csökkenjen.


A mindenkori lejáró tartozásainkat az elmúlt 20 évben csak úgy tudtuk megfizetni, hogy újabb hitelt vettünk fel. Ezért - a közhasználatú szóhasználattal ellentétben – deviza adósságunkat már régóta nem törlesztjük, hanem lényegében csak átütemezzük. Ezt elfedi az, hogy a hitelezőknek az ilyen fajta adósság átütemezés mindeddig nem okozott különösebb gondot. Hogyan is okozott volna, hiszen a világban cirkáló felesleges pénztömeg így jövedelmező befektetésre talált. (Mint Alan Greenspan, az Egyesült Államok központi bankjának, a FED-nek korábbi elnöke mondta: a pénzbőség miatt nem annyira az adós kereste a hitelezőt, hanem a hitelező kereste az adóst.)

Egy biztos: a hitelezőink azzal hogy belementek deviza adósságaink folytonos – magunk előtt történő görgetésébe, lényegében Mátyás király Okos Katája módján jártak el:

Át is ütemezték az adósságunkat, meg nem is.

Hiszen megtartották azt a jogot maguknak, hogy bármikor felmondhassák ezt a kacifántos hitelből-hitelt viszonyt. Kihasználhatják az adós szorult helyzetét: egyre drágábbra srófolhatják az újabb hiteleket és egyre több egyéb követelményt támaszthatnak: ilyen a kényszerű privatizáció, az ország pénzvagyonának (nyugdíj, egészségvagyonának), illetve fizikai vagyonának (lakás-, föld- és vízvagyonának) árverésre bocsátása (talányos pénzügyi szakszóval: financializálása, tulajdoni kötöttségeinek felbontása).


Míg tehát a lakosság – ha jövedelmének egynegyedét  adóssága törlesztésére fordította a jelenlegi válság előtt – azzal számolhatott, hogy 10-15 év alatt visszafizeti lakáshitel adósságát, addig az ország deviza eladósodottságával kapcsolatban már gyökeresen más a helyzet. Az már 20-30 egy olyan pályán van, amire a lakosság csak most került: egyre nagyobb törlesztő részletet kell fizetnünk, de ezzel adósságterhünk már régóta nem csökken, hanem éppenséggel nő. Hiszen a romló árfolyamokkal a mindenkori árfolyamon és kamatterhekkel (és egyéb feltételekbe foglalt terhekkel) számolt adósságállomány így gyorsabban gyarapodhat, mint ahogy a mindenkori törlesztés csökkenthetné azt.   

A valóságos kérdés tehát – és ezt a mostani válság már nyílttá teszi számunkra – a következő:

 
•    Tovább akarjuk-e folytatni hiteleinknek a korábbi – drága és a teljes vagyonvesztéssel is fenyegető – bújtatott átütemezését;

•    Vagy megpróbáljuk adósságunkat (erről érdekes módon alig beszélünk) – ha keservesen is – de szigorú ütemezéssel visszafizetni;

•    Vagy nyílttá tesszük az átütemezést, ami egyben a hitelezőkkel végig tárgyalt adósságrendezés lenne, a korábbi adóssághalmozással ellentétben.


Ami nyilvánvaló: nem lehet „megúszni” a fedezetlen deviza adósságunkat (fedezetlen, mert a deviza hitel mögött nincs devizaforrás) úgy, hogy súlyos károkat ne szenvedjünk el: jövedelmeinkben, vagyonunkban. Tehát ez nem kérdés, ez a szomorú valóság.

A kérdés valójában az: tovább folytatjuk-e adósságaink növekvő ütemű felhalmozását,– természetesen ma már a korábbiaknál sokkal súlyosabb feltételek mellett. Lemondunk-e jövedelmeink egyre nagyobb hányadáról? Elzálogosítjuk-e a korábbinál is nagyobb mértékben az ország még meglévő vagyonát, benne a lakosság lakásvagyonát (ez történik a tőketartalékolással nem fedezett kockázatos devizahitelek következményeként). Vagy igyekszünk – szintén súlyos áldozatokkal,  de elkezdeni valójában törleszteni az ország deviza adósságot. Ez az  elzálogosított hazai vagyon egy – remélhetőleg jelentős - részét megmentené a kényszereladások alól?

A pénzügyi világ válasza erre a kérdésre (a kormány ez irányú törekvéseire adott reakciói nyomán ez sejlik ki) igencsak meglepő (vagy talán nagyon is természetes?):

Az adós kockázatos voltánál csak egy dolog lehet súlyosabb, ha az adós – ki tudja miért - csökönyös módon törleszteni akarja tartozását.

Ha meg akarja szüntetni függőségét az újabb és újabb hitelektől, ha fel akarja szabadítani vagyonát a hitelekkel járó – nyílt vagy burkolt – elzálogosítástól!

E deviza hitelezési stratégia lényege: adós ne törlessz, hiszen nagyvonalúan lehetővé tesszük, hogy adósodjál még inkább el!

A jó devizaadós stratégiája ezzel szemben ennek az ellenkezője: adós fizess úgy, hogy törlesszed is az adósságot! Lehetőleg  ne csak görgesd magad előtt az adósságot. Elsősorban a devizaadósságot törlesszed, mert annak ára nincs szerződésbe foglalva. Ami ma olcsó, az lesz holnap a legdrágább.

Ne hagyd hát, hogy a devizahitel magához édesgessen Téged, még ha a magas forint kamat - sajátságos hungarikumként – jelenleg akár taszíthat is a forinthitelre váltástól.

Kedves deviza adós, ne feledd a közmondást: „Láttam én már karón varjút!”



2012. január 14.                    Szegő Szilvia
 

Szólj hozzá! · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://tamkarum.blog.hu/api/trackback/id/tr763612455

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Támogatás is jár a közszférás devizahiteleseknek 2012.01.25. 14:16:02

A devizahitellel rendelkező közszférában dolgozók a gyerekszámtól függő kamattámogatáson felül egyszeri, vissza nem térítendő támogatást is kapnak, amennyiben belépnek az árfolyamgát rendszerbe. Akkora összeg jár, mintha már február elsejétől a rögzített…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása