HTML

Tamkarum

az a kereskedő, aki nem magánhaszonért, hanem a közösségi szükségletekért dolgozik.

Linkblog

Friss topikok

Címkék

1956 (1) adós (6) adózás (3) agrár (1) alaptörvény (1) alkotmány (2) árfolyam (3) átlagjövedelem (1) atom (1) baloldal (1) Bankok (5) befektetés (1) bérlakás (4) bérleti szerződés (2) birodalom (1) bogár (9) Böjte Csaba (1) boldogság (1) boros imre (1) brüsszel (1) cern (1) Ciprus (2) corvinus (5) csillag (1) demokrácia (1) deviza (8) ekb (2) eladósodás (5) elegem (1) energetika (1) értékpapír hangyakötvény (1) eu (7) euró (4) fed (2) fénysebesség (1) Ferge Zsuzsa (2) fiatalok (3) fidesz (1) föld (3) földtörvény (2) forint (2) gdp (2) generációk (1) giday (14) globalizáció (4) görögök (1) gyerek (4) halandóság (3) határok (1) hitel (6) hitelminősítők (1) hossó andrea (3) IMF (2) interjú (1) Kádár (2) Kádár János (2) kamat (5) KDSZ (1) kétharmad (2) kommunizmus (2) külföldi munkavállalás (2) kutatók éjszakája (5) lakásgazdálkodás (7) Lánchíd rádió (1) lászló (1) Lengyelország (1) Lóránt Károly (1) magyarország (13) menekült (1) Merkel (2) mese (1) Mészáros József (1) mezőgazdaság (2) migráció (1) migráns (1) mindennapi élet (1) minimálbér (1) MKB (1) mkt (8) mnb (6) molekula (1) Money Morning (1) Nagy Imre (1) Németország (1) népesedés (4) népességfogyás (2) neutrínó (1) Nyugat (1) nyugdíj (5) OECD (1) öngondoskodás (1) orbán (2) Orbán Viktor (1) pénzháló (1) pénzpolitika (1) pünkösd (1) rádió (1) rendszerkockázat (1) rendszerváltás (4) RETÖRKI (1) riecke werner (2) rocky (7) roncstársadalom (2) statisztikai fogalmak (1) svájci frank (5) Szalay Zsuzsanna (2) szegénység (3) szegő (15) szeretet pénz (1) szövetkezet (2) születésszám (3) szürkemarha (1) természet (2) tiltakozás (1) töltés (1) történelem (1) vákuum (1) válság (5) van (1) vasscsaba (9) vidék (1) videó (6) víz (1) Címkefelhő

2012.01.16. 13:45 mclean

Természet = kényes erőegyensúlyok harmonikus rendszere

 

„S ki elevent óhajt ösmerni, lemérni,

A lelkét űzze annak elébb ki,

Így majd kezében lesz a Rész,

de sajna! Hiányzik a lelki Kötés!
                   Goethe: Faust.
 
 
 

A természet mintha ügyelne arra, hogy minden kölcsönhatás megtalálja a

 

maga szerepét.

 
Az atommagokban uralkodó erős kölcsönhatást kordában tartja a rövid hatótávolság,
 
a hatalmas potenciállal rendelkező elektromos kölcsönhatás önmagát korlátozza, amikor az egymást taszító azonos töltések hatását kiegyenlíti a különböző előjelű töltések közötti vonzóerő.
 
Száznál több azonos töltés nem maradhat együtt az atommagban a magerők rövid hatótávolsága miatt, és nem jöhetnek létre hatalmas neutron tömbök se, mert a gyenge kölcsönhatás félóránként elbontja a neutronokat.
 
Így jön létre az a világ, ahol kedvező körülmények között a mozgékony elektronok játsszák a döntő szerepet az anyag tulajdonságainak meghatározásában. Nagy mozgékonyságuknak köszönhetően képesek összekötni a lomha atomokat molekulákká, a molekulákat együtt tartják másodlagos elektromos erők révén, amikor elektromos dipólusokat hoznak létre, és ha már sok-sok atom vagy molekula van együtt, akkor színre lép a gravitáció, hogy létre hozza az égitesteket.
 
A természet a csillagok által meleg fénnyel árasztja el a bolygókat, hogy megteremthesse a legnagyobb csodát, az életet.
 
De az életet védeni, óvni kell, ezért a Föld mágneses védőhálóval szűri ki a pusztító nagyenergiájú sugarakat és csak azt engedi át, amire az élethez szükség van. 
A csillagokat fűti az atommagok fúziója, de ez a fúzió kontrollált körülmények között megy végbe és csak különlegesen ritka esetekben jöhet létre robbanás.
 
A gravitáció egyben tartja a csillagokat, hogy évmilliárdokig ontsák magukból az éltető fényt.
 
Az öngyilkos csillagoknak, a szupernóváknak is fontos szerepük van, mert ennek törmelékei segítik létrehozni a magasabb rendszámú, nehezebb atomokat,
amit aztán a bolygók, mint a Föld is, összegyűjtenek, hogy biztosítsák azt a sokféleséget, azt a változatosságot, ami nélkül az élet lehetetlen lenne.
 
Nehéz lenne összeszámlálni hányféle kényes egyensúly működik a világban és itt a Földön is. A természettudós csak csodálkozhat, hogyan lehet a természet ennyire tökéletes, ennyire jól szervezett.
 
 
Rockenbauer Antal

Szólj hozzá!

Címkék: atom föld természet rocky csillag töltés molekula


A bejegyzés trackback címe:

https://tamkarum.blog.hu/api/trackback/id/tr933555200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása