HTML

Tamkarum

az a kereskedő, aki nem magánhaszonért, hanem a közösségi szükségletekért dolgozik.

Linkblog

Friss topikok

Címkék

1956 (1) adós (6) adózás (3) agrár (1) alaptörvény (1) alkotmány (2) árfolyam (3) átlagjövedelem (1) atom (1) baloldal (1) Bankok (5) befektetés (1) bérlakás (4) bérleti szerződés (2) birodalom (1) bogár (9) Böjte Csaba (1) boldogság (1) boros imre (1) brüsszel (1) cern (1) Ciprus (2) corvinus (5) csillag (1) demokrácia (1) deviza (8) ekb (2) eladósodás (5) elegem (1) energetika (1) értékpapír hangyakötvény (1) eu (7) euró (4) fed (2) fénysebesség (1) Ferge Zsuzsa (2) fiatalok (3) fidesz (1) föld (3) földtörvény (2) forint (2) gdp (2) generációk (1) giday (14) globalizáció (4) görögök (1) gyerek (4) halandóság (3) határok (1) hitel (6) hitelminősítők (1) hossó andrea (3) IMF (2) interjú (1) Kádár (2) Kádár János (2) kamat (5) KDSZ (1) kétharmad (2) kommunizmus (2) külföldi munkavállalás (2) kutatók éjszakája (5) lakásgazdálkodás (7) Lánchíd rádió (1) lászló (1) Lengyelország (1) Lóránt Károly (1) magyarország (13) menekült (1) Merkel (2) mese (1) Mészáros József (1) mezőgazdaság (2) migráció (1) migráns (1) mindennapi élet (1) minimálbér (1) MKB (1) mkt (8) mnb (6) molekula (1) Money Morning (1) Nagy Imre (1) Németország (1) népesedés (4) népességfogyás (2) neutrínó (1) Nyugat (1) nyugdíj (5) OECD (1) öngondoskodás (1) orbán (2) Orbán Viktor (1) pénzháló (1) pénzpolitika (1) pünkösd (1) rádió (1) rendszerkockázat (1) rendszerváltás (4) RETÖRKI (1) riecke werner (2) rocky (7) roncstársadalom (2) statisztikai fogalmak (1) svájci frank (5) Szalay Zsuzsanna (2) szegénység (3) szegő (15) szeretet pénz (1) szövetkezet (2) születésszám (3) szürkemarha (1) természet (2) tiltakozás (1) töltés (1) történelem (1) vákuum (1) válság (5) van (1) vasscsaba (9) vidék (1) videó (6) víz (1) Címkefelhő

2014.02.02. 19:59 mclean

Árfolyam gyengülés a visegrádi térségben: Miért és meddig?

Árfolyam gyengülés  a visegrádi térségben: Miért és meddig?

(Le kell nyelni a békát)

A zloty és a forint esete

 1. A gyengülés és oka

A zloty és a forint az elmúlt hónapban 2,5 %-ot illetve 5 %-ot gyengült az euróhoz viszonyítva. Ha áttekintjük az elmúlt hónap fejleményeit, akkor elmondhatjuk, hogy az lett volna a pénzpiaci csoda, ha most is ugyanott állna a két valutának az €-hoz viszonyított kurzusa,  mint január elején.

Három, a pénzügyeseket kedélyeit (is ) borzoló tényező hatott a térségben

  • Az egyik az ukrán válság mélyülése.
  • A másik a nem túl messze eső Törökországban a 2006 utáni magas folyó fizetési mérleg hiány (átlag GDP 6%-a) időszakát várhatóan lezáró alapkamat emelés és (török) líra gyengülés.
  • A harmadik, hogy a mennyiségi könnyítésnek (azaz a pénzügyi szigorításnak) az újabb etapját is meglépte az Egyesült Államok jegybankja, a  FED  (e szerint a korábbi havi 90 mrd $-ról immár 70 mrd dollárra csökkentették a központi banki  kötvényvásárlását – ami mérsékeltebb mértékű pénz pumpálását jelenti a rendszerbe).

 Kérdés, hogy milyen árfolyammal kell együtt élni a következő fél- egy esztendőben ?

Szerintem se a forint se a zloty visszaerősödésre nem érdemes most várni. Magyarul le kell nyelni a békát, ilyen árfolyammal kell együtt élni.

2. További erős gyengülés a belátható közeljövőben nem várható

Legfeljebb mérsékelt gyengüléstől lehet tartani szerintem az elkövetkező néhány hónapban.

Miért nem ?

  • Mert a tény, hogy Ukrajna témájában higgadtan le tudott ülni az EU és Putyin, azt jelenti, hogy a két fél az eszkalálódás visszafogásának a pártján van.
  • Mert ma nem tapintható ki olyan mögöttes szándék a forint és zlotyi árfolyam mozgásában, amely arra irányulna, hogy a pénzpiaci szereplőket erőteljes kamatemelésre és/vagy árfolyam gyengítésre szorítaná. Ugyanis a mostanival szemben egy mintegy 12-15 %-ot elérő kilengés mögött kell állnia komolyabb belső oknak vagy külső szándéknak.
    • Így volt ez az új tagországok esetében 2009 tavaszán. Utólag visszatekintve úgy tűnik, hogy a térségbeli devizák nagyarányú megingása csak a prelűd volt a dél-európai országok és Írország 2010-2011 évi pénzügyi „megsorozásához”.
    • Vagy ami  minket illet: a 2008 októberi forint elleni spekulációs támadás csak kísérőjelensége volt a OTP féláron történő felvásárlását megkísérlő akciónak.
  • Ha múltbeli változásokat nézzük, az látható, hogy közvetlenül (alig pár hónappal) választások előtt nem szokott a pénzpiaci spekuláció közvetlen támadást indítani. Ha ilyen szándéka van (ami előfordul), azt vagy előbb vagy később szokta érvényesíteni.

 

3. A külső befektetők jelentős hozama is marasztaló hatású, és rosszindulatú felvásárlási szándék sem rajzolódik ki

Ma mindkét saját valutával rendelkező állam ország két ponton von be külső pénzforrásokat:

  • Az egyik a jegybank, amelyik saját rövid lejáratú a GDP 7-17%-át elérő volumenben von be külső forrást (és ezt deviza tartalékba forgatja át). Az itt kínált kamat eléri/meghaladja az inflációt, így vonzóbb, mint a negatív hozamot adó rövid lejáratú állampapírok az eurózóna törzs- országaiban vagy az északi EU országokban. A pénzpiac a fenti jegybanki kötvényeket elfogadja.
  • A másik a hosszabb lejáratú állampapírok, ahol a mai nyugat-európai mércéhez képest magas 4,5-6% –os kamatot kínálnak. Ez nem csupán jelentős pozitív reálkamatot ad, hanem évi esetleges 3-3,5%-os leértékelődésre is fedezetet ad.

Érdemes lehet ilyen papírokat hirtelen eladni, számolva azzal is, hogy a gazdasági növekedés erősödik mindkét országban és a folyó fizetési mérleg pozitív (l. Magyarország) vagy javuló (a lengyeleknél) ?  Valószínűleg nem.

Vagy cél lenne valamely tőzsdei cég felvásárlása érdekében gyengíteni a valutát? A magyar esetet vizsgálva elmondható, hogy az OTP esetében ezt a fegyvert már egyszer elsütötték - sikertelenül. A többi három nagy hazai tőzsdei cégből kettőben most benne van az állam, a harmadikban pedig egy külföldi szakmai tulajdonos.

Kisebb méretű devizális támadásra legfeljebb a lengyelek utólagos megfenyítése érdekében keríthetnének sort. Mégpedig azért, mert a lengyel kormány a GDP 8%-át elérő nagyságú állampapírt elvett 2013 november-decemberében a magán-nyugdíjalapoktól,  gyakorlatilag a magyar példát követve. De mivel az akció lezárult, ennek inkább az „azért megmorogjuk” hangulata lehetne már csak, gyengébb pénzügyi kihatás mellett.

 

4. A fő kérdés a kamat és az infláció alacsonyan tartása

Több évre előre kitekintve a fő kérdés az, hogy az alacsony inflációhoz mérsékelt kamatot tud-e társítani tartósan a két ország. Ha igen, akkor az államadósság terhe kisebb lesz, a növekedés erősíthető a belföldi hitelezés révén. Az alapkamat csökkentését eddig mindkét ország óvatosan lépte meg, a hosszabb lejáratú állampapírjaiknál még nagyobb körültekintéssel jártak el. A közelmúltbeli devizagyengülés mindezt még nem veszélyezteti- se az áremelkedés oldaláról, se az állampapírok ( devizapiaci eladások) oldaláról. Nálunk az árfolyamgát segíti, hogy a CHF jelzálog adósok zömét rövid távon még  ne sújtsa többletteher.

A térségben a cseheknek árfolyamcélja van, a lengyel és a magyar jegybanknak alapvetően kamatcélja. Csehország jött ki a legjobban az elmúlt 3-4 hónap árfolyamváltozásából: mivel már novemberben gyengítette a koronát, így most rezzenés nélkül állt a turbulens napokban is a korona/€ árfolyam. De a magyar- lengyel páros eredménye sem lebecsülendő az elmúlt 2 évben. Beléptek az alacsony kamatú klubba (szerintem 3 %-3,5 % körüli alapkamatnál van ma az a határ, amely alatt már ide sorolható egy jegybank).

Higgadt politikával van remény arra, hogy az amerikai jegybank szigorító pénzpolitikáját közvetítő pénzmennyiség csökkentő lépések idejében – e lépéseket bizonyosan kísérő globális devizapiaci kilengések ellenére -  is meg tudják ezt őrizni.

 

5. Még csökkenhetnek-e a kamatok és mikor?

Ha a FED által beütemezett szigorító időszakon sikerül túllépnünk (mondjuk 2015 elejére) és a lengyeleknél is feledésbe merül, hogy államosították a magán-nyugdíjalapok értékének a felét, akkor valószínűleg Varsó fog bele először újabb kamatcsökkentésbe (pl. mondjuk 1,8-2%-ig), melyhez könnyen rá tudunk csatlakozni mi is.

Most a legfontosabb a türelem.

Ja és persze fontos, hogy elkerülje a polgárháborút vagy a kettészakadást a minkét országgal is határos Ukrajna.

 

6. Mi következik mindebből?

Az, hogy ekkora béka még lenyelhető. Ilyen mértékű forint gyengülés mellett még a célzónán belül tartható az infláció és nem kell emelni a több éves lejáratú állampapír kibocsátások esetében sem a kamatokat. Ugyanakkor valószínűleg le kell mondanunk a két deviza visszaértékelődéséről (pl. a 2013 év végi szintre)- legalább még pár hónapig.

Giday András

közgazdász

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország árfolyam eu euró fed kamat deviza Lengyelország giday


A bejegyzés trackback címe:

https://tamkarum.blog.hu/api/trackback/id/tr625794597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása