HTML

Tamkarum

az a kereskedő, aki nem magánhaszonért, hanem a közösségi szükségletekért dolgozik.

Linkblog

Friss topikok

Címkék

1956 (1) adós (6) adózás (3) agrár (1) alaptörvény (1) alkotmány (2) árfolyam (3) átlagjövedelem (1) atom (1) baloldal (1) Bankok (5) befektetés (1) bérlakás (4) bérleti szerződés (2) birodalom (1) bogár (9) Böjte Csaba (1) boldogság (1) boros imre (1) brüsszel (1) cern (1) Ciprus (2) corvinus (5) csillag (1) demokrácia (1) deviza (8) ekb (2) eladósodás (5) elegem (1) energetika (1) értékpapír hangyakötvény (1) eu (7) euró (4) fed (2) fénysebesség (1) Ferge Zsuzsa (2) fiatalok (3) fidesz (1) föld (3) földtörvény (2) forint (2) gdp (2) generációk (1) giday (14) globalizáció (4) görögök (1) gyerek (4) halandóság (3) határok (1) hitel (6) hitelminősítők (1) hossó andrea (3) IMF (2) interjú (1) Kádár (2) Kádár János (2) kamat (5) KDSZ (1) kétharmad (2) kommunizmus (2) külföldi munkavállalás (2) kutatók éjszakája (5) lakásgazdálkodás (7) Lánchíd rádió (1) lászló (1) Lengyelország (1) Lóránt Károly (1) magyarország (13) menekült (1) Merkel (2) mese (1) Mészáros József (1) mezőgazdaság (2) migráció (1) migráns (1) mindennapi élet (1) minimálbér (1) MKB (1) mkt (8) mnb (6) molekula (1) Money Morning (1) Nagy Imre (1) Németország (1) népesedés (4) népességfogyás (2) neutrínó (1) Nyugat (1) nyugdíj (5) OECD (1) öngondoskodás (1) orbán (2) Orbán Viktor (1) pénzháló (1) pénzpolitika (1) pünkösd (1) rádió (1) rendszerkockázat (1) rendszerváltás (4) RETÖRKI (1) riecke werner (2) rocky (7) roncstársadalom (2) statisztikai fogalmak (1) svájci frank (5) Szalay Zsuzsanna (2) szegénység (3) szegő (15) szeretet pénz (1) szövetkezet (2) születésszám (3) szürkemarha (1) természet (2) tiltakozás (1) töltés (1) történelem (1) vákuum (1) válság (5) van (1) vasscsaba (9) vidék (1) videó (6) víz (1) Címkefelhő

2013.04.08. 15:02 mclean

Önfelemésztő népességmodell

A XX. század önfenntartó népességmodelljét a rendszerváltás önfelemésztő népességmodellje váltotta fel Magyarországon 

I. Az első világháború és válság ellenére is a népességet újratermelő generációs váltásos a minta a XX. század derekán

Lásd a folytonosan egyenletes első népesség piramisunkat. amelyben az első generációs anya 1919-ben születik, a generációs váltás mintáját pedig 1934-es szerint vittük tovább. 

II. A rendszerváltó generációk már nem képesek a népesség fenntartására, súlyosan deficitesek a generációs váltások (a népesség lesoványodik és gyorsulóan csökken.

Lásd a „lesoványodó”  második népességpiramisunkat, amelyben az első generációs anya 1972-ben születik, a generációs váltás mintáját pedig 1992-es szerint vittük tovább. 

A modell egy négygenerációs demográfiai modell a következő paraméterekkel.

Vettünk egy 85 éves anyát egyszer 1919-es születési dátummal, másszor pedig egy négy generációt indító anyát 1972-es születési dátummal. Ezután követtük az anyákat négy generáción keresztül a megfelelő korcsoportos születési és halandósági valószínűségek szerint. Így állítottuk össze a létrejövő négy generációs korfát (népességpiramist).

A modell, az első népességpiramis azt mutatja be, hogyan alakulna az egymást átfedő négy generáció száma 2004-ben, ha a 85 évvel ezelőtt megszületett anya gyermekei, unokái, déd- és ükunokái az 1934-es születési és halandósági valószínűségek szerint születtek, illetve haltak volna meg.

A következő négygenerációs népességpiramis a négy egymást követő, együtt élő generációt mutatja be 2004-ben, az 1934-es születési és halandósági valószínűségek szerint.

 

Egy láthatóan önfenntartó népességmodell

Az anya 1919-ben születetett, gyermekei, unokái, déd- és ükunokáinak sora folyamatosan pótolja az életből távozókat (1934-es születési és halandósági viszonyokat feltételezve)

01.jpgA hagyományoknak megfelelően a férfi generációkat a piramis baloldalán, a női generációkat a piramis jobboldalán tüntettük fel. 

A rendszerváltás demográfiai ára

Egy láthatóan önfelemésztő népességmodell, súlyos deficitekkel

Az anya modellünkben 1972-ben születetett,

gyermekei, unokái, déd- és ükunokái már nem pótolják az életből távozókat,

a népesség folyamatosan „soványodik” (az 1992-es születési és halandósági viszonyokat feltételezve) 

02.jpg

Az első négygenerációs modell egy egymásba harmonikusan átmenő négygenerációs modellt ábrázol. Ezt jól mutatja az együtt élő generációk számának gyors kiegyenlítődése. Ez azt jelenti, hogy az előző generációk számának csökkenését jól látható kiegyensúlyozottsággal kompenzálja az elkövetkező generációk számának növekedése. Ez egy elég határozott népesség szabályozódásra utal több generáción keresztül. E szabályozódás nem az egyének szintjén történik, hanem az összesség szintjén. Az egyének szintjén a születés és a halál kiszámíthatatlan, a népesség szintjén azonban a termékenységi és a halandósági valószínűségek egymáshoz képesti szabályozódása meglehetősen determinisztikusnak tűnik: azok biztosítják a népesség fennmaradását, sőt növekedését.

 „A népesség tehát – ha nem sérül - úgy viselkedik mint egy élőlény, fenn akar maradni, növekedni akar, szaporodni akar.”

A második piramis egy súlyosan sérült népesség alakulást mutat be. A sérülés lényege nem egyszerűen  a népesség csökkenése, hanem a csökkenés determináltsága és gyors végbemenetele. A rendszerváltó népesség (hiszen a rendszerváltás éppenséggel az 1970-es évekkel kezdődik)  az első generációs anya 40 éves korára hirtelen csökkenésnek indul, és ez a csökkenés egyre gyorsul.

A másik jellegzetessége ennek a piramisnak a népesség szerkezetének gyorsuló romlása: a produktív korban lévő generációk viszonylagos számának szükségszerű csökkenése az improduktív korban lévők összesített számához képest.

A probléma tehát nem az, hogy a népesség öregszik – ez éppenséggel kedvező, hanem az, hogy a népesség szerkezete – az adott halandósági és termékenységi viszonyok mellett gyorsulóan romlik.

A rendszerváltó népesség önmagát emészti fel: a népesség piramis láthatóan „lesoványodik” és szűkül: a népesség feléli önmagát. 

Szegő Szilvia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: népesedés szegő halandóság születésszám


A bejegyzés trackback címe:

https://tamkarum.blog.hu/api/trackback/id/tr395210835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása