HTML

Tamkarum

az a kereskedő, aki nem magánhaszonért, hanem a közösségi szükségletekért dolgozik.

Linkblog

Friss topikok

Címkék

1956 (1) adós (6) adózás (3) agrár (1) alaptörvény (1) alkotmány (2) árfolyam (3) átlagjövedelem (1) atom (1) baloldal (1) Bankok (5) befektetés (1) bérlakás (4) bérleti szerződés (2) birodalom (1) bogár (9) Böjte Csaba (1) boldogság (1) boros imre (1) brüsszel (1) cern (1) Ciprus (2) corvinus (5) csillag (1) demokrácia (1) deviza (8) ekb (2) eladósodás (5) elegem (1) energetika (1) értékpapír hangyakötvény (1) eu (7) euró (4) fed (2) fénysebesség (1) Ferge Zsuzsa (2) fiatalok (3) fidesz (1) föld (3) földtörvény (2) forint (2) gdp (2) generációk (1) giday (14) globalizáció (4) görögök (1) gyerek (4) halandóság (3) határok (1) hitel (6) hitelminősítők (1) hossó andrea (3) IMF (2) interjú (1) Kádár (2) Kádár János (2) kamat (5) KDSZ (1) kétharmad (2) kommunizmus (2) külföldi munkavállalás (2) kutatók éjszakája (5) lakásgazdálkodás (7) Lánchíd rádió (1) lászló (1) Lengyelország (1) Lóránt Károly (1) magyarország (13) menekült (1) Merkel (2) mese (1) Mészáros József (1) mezőgazdaság (2) migráció (1) migráns (1) mindennapi élet (1) minimálbér (1) MKB (1) mkt (8) mnb (6) molekula (1) Money Morning (1) Nagy Imre (1) Németország (1) népesedés (4) népességfogyás (2) neutrínó (1) Nyugat (1) nyugdíj (5) OECD (1) öngondoskodás (1) orbán (2) Orbán Viktor (1) pénzháló (1) pénzpolitika (1) pünkösd (1) rádió (1) rendszerkockázat (1) rendszerváltás (4) RETÖRKI (1) riecke werner (2) rocky (7) roncstársadalom (2) statisztikai fogalmak (1) svájci frank (5) Szalay Zsuzsanna (2) szegénység (3) szegő (15) szeretet pénz (1) szövetkezet (2) születésszám (3) szürkemarha (1) természet (2) tiltakozás (1) töltés (1) történelem (1) vákuum (1) válság (5) van (1) vasscsaba (9) vidék (1) videó (6) víz (1) Címkefelhő

2017.02.02. 17:26 SZESZEGO

A pókpénz hálójában. 1.

 

Szegő Szilvia

 

„Belépő” a Kultúragazdasági Szakosztály kibővített elnökségi ülésére

 

Üzenet „A PÓKPÉNZ hálójából”

 

Javaslat hangyafinanszírozásra, hangyakötvényekkel: ami pénzhelyettesítőként működne

 

A kölcsönösségre és viszonosságra épülő társadalom életképes társadalom, mégis erősen visszaszorulóban van. Hazánkban még feltámasztható, mint ahogyan a megmentett 100 mangalicából is válhatott világsiker.

 

Hogyan?  Például úgy, hogy éljünk azzal, hogy a pénz is – bár látszatra a kötöttségektől mentes társadalmat hozta létre, maga is a viszonossági kapcsolatok rendjét és kötelezettségét tartja fenn. Egészen másfajtát, mint az ajándék, vagy a családi, baráti, szomszédsági, nemzeti kapcsolatok. Ajándékot elfogadni, szülőktől fogantatni és felnevelkedni vagy a szomszéd segítségével élni: tulajdonképpen mind-mint tartozást is jelent egyben. Mert illik azokat viszonozni. Egyoldalúan egyik kapcsolat sem működhetne tartósan. A pénz – látszatra – azonnali ellenszolgáltatás. Valójában csupán egy szolgáltatásért kapott elismervény. Ilyet ajándék vagy családi-baráti segítség, szolgáltatás esetében nem  töltünk ki. Nem azért, mert ezek ellenszolgáltatás nélkül történnek, hanem azért, mert az ellenszolgáltatásnak társadalmi rendje van. Azt nem a papír rögzíti, hanem a rendi viszony, annak értékrendszere és erkölcse. Az ajándék és a baráti barkácsmunka így „rendi” szolgáltatás. De ha a pénzkapcsolatok rendjébe mélyebben betekintünk, valójában az is „rendi” szolgáltatás. Amikor egy szolgáltatásért nem ellenszolgáltatást, hanem pénzt kapunk, akkor egy papírt kapunk különleges szimbólumokkal. A pénz „csupán” elismervény, a mai világ szóhasználatával élve: teljesítés igazolás, és nem ellenszolgáltatás. De ez nem személyes teljesítésigazolás, nem Kis Csaba igazolása arról, hogy Nagy Gábor neki szolgáltatást nyújtott. Kis Csaba igazolása ennél sokkal több: a „rendnek” szóló igazolás arról, hogy a rend annak fejében és mértékében ellenszolgáltatás nyújtására kötelezett Nagy Gábornak. Ebből következik, hogy a pénz azt jelenti, hogy a rendi társadalom tagjaként számíthatok ellenszolgáltatásra. De már nem úgy, mint a családi, baráti ellenszolgáltatásnál. Egy másfajta rend ez, olyan, amelyben a tartozásokat és követeléseket papírokkal rögzítjük, és egymás felé elcserélgetjük, minden egyes alkalommal elszámolással. A viszonosság – ha sérül -, azt adósságnak vagy tartozásnak nevezik. Természetesen a mérésnek és az elszámolásnak e rendszerben óriási szerepe van.

A pénzkapcsolatok rendje szolgáltatja azt, hogy a szolgáltatással szemben az ellenszolgáltatás nyitva marad. Nem tudni, hogy a pénzért ki, mit, mennyiért fog adni, ez a jövőbeli mérési szabályok kérdése. Mondhatnánk: úgy mint az ajándéknál, vagy a baráti segítségnél, vagy a családi munkáknál: egyiknél sincs rögzítve az ellenszolgáltatás. De míg az előbbiekhez nem kötődik jogszolgáltatás, a pénznél már óriási szerepe van a jognak, a jogszolgáltatásnak. De az is tartalmaz bizonytalanságokat. Minél hamarabb vásároljuk le a pénzt, annál kevesebb a bizonytalanság az ellenszolgáltatással kapcsolatban. Minél tovább megtakarítjuk a pénzt, annál bizonytalanabb az, hogy mi is mekkora követelést jelent az.

Mindez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy nem attól kell vásárolnunk, akinek eladunk. Ez azonban csak úgy lehetséges, hogy egy-egy csereaktus soha nem zárul le. A tartozások és követelések hálója jön létre a pénz segítségével. A pénz tehát egy olyan hálózati gazdaságot köt páronként össze úgy, hogy a követeléseket és tartozásokat sorra számon tartja, állandóan nyit követelést, amikor pénzzel fizetnek, és azzal szemben állandóan le is zár követeléseket, amikor a pénzzel szemben az ellenszolgáltatás megtörténik. Ez egy folytonossá váló egyszeri aktusok rendszere, a folytonosságot az tartja fenn, hogy ami az egyik fél számára egy csereaktus lezárása – a pénz elköltésekor – az a másik fél számára egy csereaktus nyitása: mert „csak” elismervényt, teljesítés igazolást kap.  és a tényleges ellenszolgáltatás során ki is egyenlíti, de újfent úgy, hogy közben újabb követelések.  

A pénzpapír forma azt jelenti, hogy a szóban forgó pénzgazdaság: mondjuk a forint gazdaság alanyai rendi szolgáltatást nyújtanak, azzal szemben rendi elismervényt, teljesítésigazolást kapnak, amivel szemben rendi ellenszolgáltatást nyújt. Akkor és az fogja az ellenszolgáltatást nyújtani, akinek a pénzpapírt – mint rendi szolgáltatásom megtörténtét - felmutatom.

 

  A pénz esetében ezt tesszük: elismerjük a nekünk nyújtott szolgáltatást, de azt, hogy ki, mikor és mivel fogja az ellenszolgáltatást nyújtani: azt egy közösségi rendszerre utaljuk át. Mondhatnánk úgy is, hogy az ellenszolgáltatást nyitva hagyja: nyitott, hogy kitől, mikor, és mit fog kapni a pénzt elfogadó ellenszolgáltatásként, akkor amikor a pénzt, mint elismert szolgáltatást mások elfogadják. Az ellenszolgáltatást, a viszonzást nyitva tartja: de mert ezt a követelést a nemzeten belül mindenkinek el kell fogadni, mindazok tartozása, akikkel szemben a pénzzel követelést támaszthatunk. A tartozások természete sokféle és a szakrális tartozás, illetve a hoci-nesze tartozás között számtalan átmeneti forma létezik.

 A tartozás szónak teljesen különböző értelmezését látjuk a Czuczor-Fogarasi szótárban:                                                                  

 

A tartozás – szakrális viszonyban

 

  A tartozás – fizess és menj - viszonyban

„Az atya tartozik gyermekeit nevelni”.

   „Sokkal tartozik a kalmárnak”      

„Neked nagy hálával v. köszönettel tartozom.”

   „Kocsmáros mivel tartozom?” (Ez már    átmeneti tartozás is  lehet)

 

A hangyakötvénnyel, a kalákaötvénnyel az egymással szembeni tartozásokat és követeléseket nem kockás papíron – és nem is a jó viszony jegyében  saját és partnerünk megbízható fejében – tartanánk számon, hanem „kötvényben”.

 (Azért, hogy ezt a kötvényt megkülönböztessem a nagybani forgalom kötvényétől: hangyakötvénynek neveztem el. A hangyakötvényre mint kicsinyben működő pénzhelyettesítőre jó lehetőséget nyújt az értékpapírtörvény, mely nem a tőzsdetörvény része!)  

 A kötvény - egy modern nyelvi forma, sajátos kommunikációs rendszer) Elszemélytelenít és nem személytelenít el egyben, tehát NEM  KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ INTÉZMÉNY, ráadásul a tartozást bárki átvállalhatja, megveheti, fizethet vele. Tehát nem hiteltartozás! Hanem forgatható, kvázi pénzként működő tartozás!

 A kötvény elszámol minden tételt -  ERRE MAI LELKI ADOTTSÁGAINK MELLETT SZÜKSÉG VAN -  de pénz nélkül számol el, pontosabban pénzhelyettesítővel számol el.

 A hangyakötvénnyel a pénzhelyettesítők mintájára „Fizetünk is  és NEM is”. Ettől a magyar ember megborzong. Mi az, hogy nekem fizetnek is és nem is? Pedig, ha ilyen rendszert nem leszünk képesek kidolgozni, akkor csak a vesztes oldalról próbálhatunk meg felkapaszkodni!!!

 Miért?? Mert a gazdaság gyakorlati pénze soha nem a készpénz volt, hanem a pénzhelyettesítők, korábban a elsősorban a váltó, ma inkább az értékpapír más formái. Aki pénzt használ pénzhelyettesítő helyett, az csak szegény lehet!! Nem pénzzel fizetnek egymásnak komolyabb cégek, hanem értékpapírral. A készpénz és a hitel is a legdrágább pénz számukra.

Miért engedjük meg magunknak ezt a luxust?? Hogy készpénzzel – vagy a legdrágább hitellel próbálkozunk??

Miért ragaszkodunk a pókpénz hálójához?? Hiszen minél nagyobbra szabják a hálót, többnyire annál nagyobb a lyuk is rajta. És lyuk van bőven a mai pénzügyi rendszeren ---, ezt használják ki a nagy pénzügyi hálózatok és az árnyékbank-rendszerek. Mellesleg, ebből is lehetne tanulni, nem csak bírálni. Hogyan?

  • A váltóval (ezt Szathmáry úr szorgalmazza), és az én javaslatomban

 A hangyakötvénnyel.

 Mindkettő feltételezi és erősíti a közösségi integrációt. A kötvény ugyanis „kötés vénye” kötésrendszer, hálórendszer, a részvevők személyi hitelén, a közösségek kulturális kohézióján alapul.

 Mi a hangyafinanszírozás feltétele:

A kölcsönösségi viszonyok közösségi pókháló rendszerének elfogadása – hitelesítése – minőségbiztosítása: tehát egyfajta szervezeti rendbe való integráltsága: Kellenek az ügy „pásztorai”, akik hitelességükkel az ügy mellé állnak, és támogatók, különösen az induláskor – (a mangalica kultúra felélesztése is egy ideig veszteséggel járt.)

 Csak felsorolok néhány lehetséges kötvényt, hogy jobban el lehessen képzelni, miről van szó:

Kaláka kötvény lakásfelújításokra, malackötvény, élelmiszer kosárkötvény, zöldség kosárkötvény meggy leszedési jogra kötvény, szőlő-borászati kötvények, növényápoló kötvény, baba-dédi kötvény, ápolási kötvény, informatikai szolgáltatási kötvény és sorolhatnám több oldalon a lehetőségeket.

 Vagyis óriási forrásokat pazarolunk el, amikor csak a pénzvilág sztrádáira igyekszünk felkapaszkodni. A lakossági források életre kelthetők (most pazaroljuk azokat), ha annak kulturális, közösségi talapzatát, hálózatát is megerősítjük.

 A 100 mangalica példája tarthatná bennünk a reményt!!!

1 komment

Címkék: értékpapír hangyakötvény


A bejegyzés trackback címe:

https://tamkarum.blog.hu/api/trackback/id/tr4912177652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

k.z.m. 2017.11.08. 18:43:27

Véleményem szerint vissza kellene állítani azt, hogy a jegybank közvetlen finanszírozhassa a magánszektort, költségvetést. Szerintem ez a "titok" ez a kulcs (ker.bankok profitabilitás kárára) . Pénzhelyettesítők és azok pénzhelyettesítői, akkor törtek elő a történelemben amikor szűkre fogták a pénzkínálatot a kereskedelmi bankok (meg a jegybankok). Az angoloknál a rováspálca, Európába a váltó, a XX. századba a helyi pénzek stb. de mindig az volt a lényeg, hogy a pénz (tranzakciós pénz) mindig kevés volt a forgalomhoz. A jegybankok mindig a tartalékokat védték ezzel, a kereskedelmi bankok pedig a likviditásukat, átváltási arányukat (pénzstabilitás), s ezzel mindig óriási nyomort teremtettek. Magyarországon sem más a helyzet, adósság tekintetébe minket "pumpálnak" a hitelminősítők, holott a lakosság-vállalati adósság 12000 mrd, ami a GDP 30%-ka. Azt a hamis elbeszélési módot kellene megtörni, hogy olyanok a vádlóink akinél még a "bugyi is hitelből van", ezek beszélnek eladósodottságról. Hitelpénz rendszerben 0 hitelnél 0 pénz létezhet! Ha a jegybank pénzt termet és ezzel finanszírozza a költségvetést és a magánszektort, inflációs hatás akkor jelentkezik, amikor a kereslet meghaladja a kínálatot, de addig nem (ez 2008 tanulsága, a pénznyomtatás hatására még mindig deflációs állapotok uralkodnak). Az infláció megjelenésekkor pedig adekvát választ az árfolyamnak kell adnia és nem a kamatcsatornának (erről szól a banking vs. currency vita).
süti beállítások módosítása