HTML

Tamkarum

az a kereskedő, aki nem magánhaszonért, hanem a közösségi szükségletekért dolgozik.

Linkblog

Friss topikok

Címkék

1956 (1) adós (6) adózás (3) agrár (1) alaptörvény (1) alkotmány (2) árfolyam (3) átlagjövedelem (1) atom (1) baloldal (1) Bankok (5) bérlakás (4) bérleti szerződés (2) birodalom (1) bogár (9) Böjte Csaba (1) boldogság (1) boros imre (1) brüsszel (1) cern (1) Ciprus (2) corvinus (5) csillag (1) demokrácia (1) deviza (8) ekb (2) eladósodás (5) elegem (1) energetika (1) értékpapír hangyakötvény (1) eu (7) euró (3) fed (2) fénysebesség (1) Ferge Zsuzsa (2) fiatalok (3) fidesz (1) föld (3) földtörvény (2) forint (2) gdp (2) giday (14) globalizáció (3) görögök (1) gyerek (4) halandóság (3) határok (1) hitel (6) hitelminősítők (1) hossó andrea (3) IMF (2) interjú (1) Kádár (2) Kádár János (2) kamat (5) KDSZ (1) kétharmad (2) kommunizmus (2) külföldi munkavállalás (2) kutatók éjszakája (5) lakásgazdálkodás (7) Lánchíd rádió (1) lászló (1) Lengyelország (1) Lóránt Károly (1) magyarország (13) menekült (1) Merkel (2) mese (1) Mészáros József (1) mezőgazdaság (2) migráns (1) minimálbér (1) MKB (1) mkt (8) mnb (6) molekula (1) Money Morning (1) Nagy Imre (1) Németország (1) népesedés (4) népességfogyás (2) neutrínó (1) nyugdíj (5) orbán (2) Orbán Viktor (1) pünkösd (1) rádió (1) rendszerváltás (3) RETÖRKI (1) riecke werner (2) rocky (7) roncstársadalom (2) svájci frank (5) Szalay Zsuzsanna (2) szegénység (3) szegő (15) szeretet pénz (1) szövetkezet (2) születésszám (3) szürkemarha (1) természet (2) tiltakozás (1) töltés (1) történelem (1) vákuum (1) válság (5) van (1) vasscsaba (9) vidék (1) videó (6) víz (1) Címkefelhő

2013.02.18. 15:08 mclean

Faluközösségek és a föld

időpont: 2013. 02. 11.
helyszín: a BCE főépületének földszinti III. előadója (Budapest, IX. kerület, Fővám tér 8.)

Élő faluért - faluközösségek és a föld - a földkérdés társadalomgazdasági vetülete. Ezzel a címmel rendez vitát a Magyar Közgazdasági Társaság Társadalomgazdasági Szakosztálya és a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdászok a közpolitikában diákszervezete 2013. február 11-én, hétfőn 18 órától a BCE főépületének földszinti III. előadójában (Budapest, IX. kerület, Fővám tér 8.). A rendezvény előadói: Andrásfalvy Bertalan, a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa és Tanka Endre, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi tanára. Hozzászólásra felkért előadók: Lakatosné Sira Magdolna, Túristvándi polgármestere és Nagy Sándor, a Balatonboglári Pinceszövetkezet elnök-vezérigazgatója. Bevezetőt mond, és a vitát vezeti: Vass Csaba, a gazdaságtudomány habilitált doktora.

Az alábbiakban megtekinthetők az előadások, az MKT meghívóban szereplő sorrendben.

Andrásfalvy Bertalan előadása:

Tanka Endre előadása:

Nagy Sándor hozzászólása:

Vass Csaba köszöntője:

Az alábbiakban közöljük Németh István hozzászólását, illetve várjuk a kedves olvasók további hozzászólásait is, akár ezen a felületen, akár a következő emailcímen: Dr. Szegő Szilvia

Élő faluért! Faluközösségek és a föld. (A földkérdés társadalomgazdasági vetülete)

Németh István hozzászólása (2013.02.11.)

A gazdaság mechanikus személete:

  1. tőlünk független dolgok hasznosítása profitunk maximalizálása érdekében
  2. amire nincs szükségünk, azt figyelmen kívül hagyjuk (externáliák)
  3. a profit a miénk, a veszteség, a károk a figyelmen kívül hagyottaké
  4. következmény: a mai világgazdasági helyzet!

A gazdaság valójában élő rendszer, amelynek mi emberek, családjaink, közösségeink mind részei vagyunk, beleértve környezetünket, a természet kincseit is.

Ha ez utóbbi, organikus szemléletben írjuk le a gazdaságot, akkor fel kell fedeznünk, hogy egészséges gazdaság csak egészséges helyi (lokális) gazdaságok együttműködő hálózataként jöhet létre.

Egészséges helyi gazdaság a helyi közösség fennmaradását, boldogulását szolgálja térben és időben kiegyensúlyozottan.

Az egészséges helyi gazdaság saját fenntartása érdekében törekszik a kiszipolyozó környezeti függés minimalizálására és csak olyan mértékben vesz igénybe külső teljesítményeket, amilyen mértékben azt belső teljesítményével ellensúlyozni képes (ez az eladósodás elkerülésének egyetlen módja).

A belső teljesítmények megléte alapvetően attól függ, hogy a helyi adottságokat és a fejleszthető helyi képességeket miképpen tudja úgy mozgósítani, hogy azzal saját közösségi igényeinek minél nagyobb hányadát kielégítse és a helyileg ki nem elégíthető igények ellentételezésére „eladható” többletteljesítményt tudjon nyújtani.

A vidék legfontosabb adottságai közé tartozik a termőföld, a víz, a hozzáértő gazda, mert egészséges élelmiszert, amely valóban tápanyagot ad az emberi szervezetnek, csak a természettel való együttműködésben és nem élelmiszernek álcázott (élettanilag hatástalan vagy káros adalékanyagokkal, kiegészítőkkel felhigított) ipari termékekkel lehet előállítani.

Ezért alapvető kérdés, hogy miként tekintünk a termőföldre?

-          Mint olyan vagyontárgyra, amely hektáronként 60 ezer forint EU támogatást hoz?

-          Mint olyan vagyontárgyra, amelynek értéke 2014 májusától 10 vagy 100-szorosát fogja érni, ha ügyes jogászokkal kihasználjuk a szándékosan meghagyott joghézagokat?

-          Vagy olyan adottságra, amely fennmaradásunk, egészséges táplálkozásunk biztosításának, önálló létünk megőrzésének az alapja?

 

Nem szabad, hogy a termőföld kizárólag az önző, kapzsi vállalkozók kezébe vagy használatába kerüljön.

A helyi közösséget szolgáló földhasználat nem az ügyeskedő nagykereskedők, integrátorok számára termel, hanem megszervezi a maga értékesítési-beszerzési hálózatát.

A helyi közösségnek több esélye van az egészséges helyi gazdaság kiépítésére, ha az önkormányzat termőföld felett rendezhet (akár államtól bérelt alapon). Rozsály sem tartana ott, ahol ma tart, ha nem lenne földje.

Világosan látni kell, hogy a föld feletti rendelkezési jog kérdése fontos, de nem elégséges feltétele az egészséges helyi gazdaság kialakításának. Az egészséges helyi gazdaság egy sor non-profit helyi vállalkozás elindításával, rentábilis működtetésével teremthető meg. A közösség megteremtése, fenntartása, felvirágoztatása szoros összefüggésben van az egészséges helyi gazdaság kiépülésével, ugyanakkor ez ki sem épülhet, ha nincs közösség, amely ezt fontosnak tartja.

Az egészséges helyi gazdaságok együttműködő hálózata kiépítésének szolgálatába kell állítanunk egyik legértékesebb kincsünk, termőföldünk hasznosítását.

Szólj hozzá!

Címkék: föld mkt vasscsaba


A bejegyzés trackback címe:

https://tamkarum.blog.hu/api/trackback/id/tr475086684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.