HTML

Tamkarum

az a kereskedő, aki nem magánhaszonért, hanem a közösségi szükségletekért dolgozik.

Linkblog

Friss topikok

Címkék

1956 (1) adós (6) adózás (3) agrár (1) alaptörvény (1) alkotmány (2) árfolyam (3) átlagjövedelem (1) atom (1) baloldal (1) Bankok (5) befektetés (1) bérlakás (4) bérleti szerződés (2) birodalom (1) bogár (9) Böjte Csaba (1) boldogság (1) boros imre (1) brüsszel (1) cern (1) Ciprus (2) corvinus (5) csillag (1) demokrácia (1) deviza (8) ekb (2) eladósodás (5) elegem (1) energetika (1) értékpapír hangyakötvény (1) eu (7) euró (4) fed (2) fénysebesség (1) Ferge Zsuzsa (2) fiatalok (3) fidesz (1) föld (3) földtörvény (2) forint (2) gdp (2) generációk (1) giday (14) globalizáció (4) görögök (1) gyerek (4) halandóság (3) határok (1) hitel (6) hitelminősítők (1) hossó andrea (3) IMF (2) interjú (1) Kádár (2) Kádár János (2) kamat (5) KDSZ (1) kétharmad (2) kommunizmus (2) külföldi munkavállalás (2) kutatók éjszakája (5) lakásgazdálkodás (7) Lánchíd rádió (1) lászló (1) Lengyelország (1) Lóránt Károly (1) magyarország (13) menekült (1) Merkel (2) mese (1) Mészáros József (1) mezőgazdaság (2) migráció (1) migráns (1) mindennapi élet (1) minimálbér (1) MKB (1) mkt (8) mnb (6) molekula (1) Money Morning (1) Nagy Imre (1) Németország (1) népesedés (4) népességfogyás (2) neutrínó (1) Nyugat (1) nyugdíj (5) OECD (1) öngondoskodás (1) orbán (2) Orbán Viktor (1) pénzháló (1) pénzpolitika (1) pünkösd (1) rádió (1) rendszerkockázat (1) rendszerváltás (4) RETÖRKI (1) riecke werner (2) rocky (7) roncstársadalom (2) statisztikai fogalmak (1) svájci frank (5) Szalay Zsuzsanna (2) szegénység (3) szegő (15) szeretet pénz (1) szövetkezet (2) születésszám (3) szürkemarha (1) természet (2) tiltakozás (1) töltés (1) történelem (1) vákuum (1) válság (5) van (1) vasscsaba (9) vidék (1) videó (6) víz (1) Címkefelhő

2013.03.16. 17:11 mclean

A gyermek jószág, vagy jóság?

Megsokszorozhatnánk a növekedést, ha a szülők nem a saját gyermekeiket nevelnék, hanem mindenki a másét!?

(A GDP szerinti munka érték és növekedés szemlélet ugyanis ezt sugallja!)

Az emberi gazdaságot a pénzfolyamatok csak részlegesen képesek átfogni, és alig ismeri el a nem piaci gazdaságot, amit a mai szakirodalom bizonyos leegyszerűsítéssel pénz által nem közvetített gazdaságnak nevez. Ilyen  a családgazdaságban végzett „ingyen” munka. Ez a láthatatlan gazdaság tehát nem „elbújik” a pénz elől, hanem nem fizetett, ingyen munkának, vagy szebben, szeretet munkának[1] minősül, amiért pénz nem jár, de ami nélkül a pénzgazdaság összeomolna[2].

A gazdasági fejlettséget és a növekedést mérő mutatóink is lényegében a pénzfolyamatokban mért teljesítményeket ismerik el. Holott – egy magyarországi konferencián meghivatkozott OECD értékelés szerint a nem látható háztartási munka a GDP értékének 30 százalékával ér fel (ennek csak töredékét veszik ténylegesen figyelembe a GDP-ben) és a közjó termelés 50 százalékával. Így az a paradox helyzet jön létre, hogy – olvashatjuk egy írásban - csökkenne a nemzeti jövedelmünk, ha a házvezető nőinket feleségül vennénk. A szeretet munkának kivétele a GDP-ből hamisan állítja be a növekedést is. Mint ahogy a fentebb idézett tanulmányban olvashatjuk – amit sok esetben fejlődésnek könyvelünk el, sokszor csupán a láthatatlan munka bevitele a látható munkák körébe.  

Kísérletet tettünk tehát egy olyan modell kiépítésére, amely az emberi élet termelés láthatatlan folyamatait láthatóvá, pénzben mérhetővé tegyük. Ebben az egyik döntő tényező a gyermeknevelés. De meggyőződésünk, hogy a nyugdíj fedezete  is e kettős gazdaságben jön létre, vagyis a szeretet gazdaságban és a pénzgazdaságban. Mindkét típusú befektetés elengendhetlen egy hosszabb távon működőképes társadalomhoz, és annak gazdaságához.

A viták joggal koncentrálnak a pénzgazdaság működésére, annak konfliktusaira. Közben azonban egyre inkább megfeledkeznek azokról a – pénzvilág által láthatatlanná tett – folyamatokról, amely hasonló súllyal vesznek részt a termelésben. Egy ilyen – a nagyrészt láthatatlanná tett – befektetés a következő generációba történő befektetés. A gyerekekre fordított fizetett és nem fizetett, ezért „láthatatlan”, nem értékelt munka.

A nem látható munkának egy jelentős köre a családban történik, a családgazdaságban, annak sokrétű üzemeiben, az anyagi, szocializációs, humanizációs és spiritualizációs családreprodukciós folyamataiban[3]. A nyugdíjba történő demográfiai befektetésnek is egy jelentős köre a családban  történik. A gyermeknevelés anyagi, szocializíciós, humanizációs és spirituális folyamataiban, melyek mindegyike elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a gyermekből felelős, szocializált, erkölcsi talapzattal bíró munkavállaló jöjjön létre, és ennek folyományaként egy olyan társadalom, amelynek fontos erőforrása az egymás iránti bizalom, és az együttműködési képesség, ami a fejlődésnek fontos erőforrása (lásd Kopp Mária gazdag kutatásait erről[4]).

Ki finanszírozza a gyermeket? Család? Állam?

A másfél keresős dolozó szülők fedezik gyermekeik felnevelésének költségeit

A gyermeknevelés különféle forrásból származó költségeit – a legfőbb tételek alapján - mutatja be a következő ábra a gyermek 0 éves korától 21 éves koráig, éves bontásban. A költségek az óvodás kortól ugranak meg, jelezve, hogy az oktatásra fordított kiadás az állami források jelentős hányadát teszik ki. A munkaráfordítás a gyermek 6 éves koráig a legnagyobb. (Ez nyilvánvalóan bizonyos leegyszerűsítés, hiszen a például a tinidzserkori szülői nehézségek mérésére, vagy az életpálya döntések meghozatalával kapcsolatos döntési procedúrák követésére a jelenlegi statisztikai adatbázisok nem adnak megfelelő lehetőséget).

1abra.jpg

1. ábra

Mennyibe kerül tehát egy gyermek, átlag iskolai végzettséggel, 20 éves koráig? A szülők egy gyermekre mintegy 20 millió forintnyi munkát és pénzt áldoznak, ezt körülbelül fele-fele arányban[5]. Az állam ezt az összeget 13 millió forinttal toldja meg (fontos tudni, hogy ezt a dolgozó szülőktől származó befizetésekből teszi). Ez együtt 33 millió forint (évi mintegy másfél, két gyermek esetén 3 millió forint). Két gyermek esetében tehát 40 milliót a gyermekek a szülői családban kapnak meg közvetlenül, 26 milliót pedig attól az államtól, melybe a szülők pénzjövedelmeiknek több mint a felét átutalják. Az egy gyermekre fordított csalási és államháztartási kiutalásból származó összegeket a következő ábra mutatja be.  

2abra.jpg2. ábra

Azt is fontos tudni, hogy a példánkban szereplő dolgozó szülők gyermeknevelő éveikben teljes munkájuknak és hazavitt (nettó) pénzhasznuknak felét a gyermekekre fordítják. Ehhez adódik hozzá az állami hozzájárulás, ami szintén a szülők befizetéseiből származik (feltéve, ha dolgoznak).

A szülők életpálya jövedelme (2010-re vetítve):

 

1. Pénzbeni jövedelem (másfél kereső, átlag kereset):                   105 millió forint

2. Háztartási (családi) munka értéke:                                                95 millió forint:

3. Az államnak átadott jövedelem:                                          118 millió forint

4. Megtermelt jövedelem mindösszesen (4=1+2+3):             318 millió forint

5. Az államháztartástól visszaosztott jövedelem:                               67 millió forint

6. Felhasznált jövedelem 6=1+2+5:                                         267 millió forint

A szülők hazavitt pénzjövedelme tehát a teljes életpályán mintegy 105 millió forint, ezzel szemben az államháztartásba átutalt pénzük 118 millió forint, a fogyasztásra kivetett adókkal is számolva. Az állam gyerekekre fordított kiadásainak forrása tehát a  szülők bruttó jövedelme).

 

A nyugdíjrendszer fedezete – járulék vagy gyermek?

Milyen torzulást mutatnak a számok?

 

Számításokat végeztünk arra vonatkozóan, hogy egy család mennyit fektet be a szülők nyugdíjába a befizetett nyugdíjjárulékokkal, és mennyit - a feltételezetten később munkavállaló - gyermekeik felnevelésébe. Modellünkben a család két szülős, a szülők dolgoznak, az úgynevezett másfél keresős rendszerben, fizetésük átlagfizetés, arra számoltuk az érvényes munkáltatói és munkavállalói járulékokat. 

 

Amire jutottunk: a produktív generáció egy szülői párja ma nálunk a nyugdíjkasszába befizetett nyugdíjjárulékaival mintegy 50 millió forinttal járul hozzá a generációjának a társadalmi nyugdíj alapjához.

Ugyanakkor, ha 2 gyereket felnevelnek, azzal további mintegy 65 millió forintos „befektetéssel” járulnak hozzá a nyugdíjrendszerhez (feltételezve, hogy a gyerekei dolgozni fognak, járulékot fizetnek, aminek esélye a mai foglalkoztatottság fennmaradása esetén alig több mint 50 százalék).

(A gyermeknevelés családi pénzkiadásokhoz hozzáadtuk a család költségvetési befizetéseit a gyermekre fordított költségvetési kiadások mértékében, valamint forintosítottuk a gyermekekre fordított munkát is a statisztikai standardok szerint).

Korábban már hangsúlyoztuk, egy két szülős két gyermekes család nyugdíjba történő befektetéseinek több mint a felét a demográfiai befektetés a gyermekekbe történő befektetés teszi ki. (65-66 millió forint). A fele-fele arányban történő hozzájárulással szemben a két befektetés hozadéka a nyugdíjban gyökearesen eltér egymástól. A gyerekek után járó nyugdíjösszeg az összesnek mindössze  1-2 százalékát teszi ki.

A következő ábra első oszlopa érzékelteti a kétfajta nyugdíjbefektetés egymáshoz képesti viszonyát. A második oszlop azt érzékelteti, hogy a közel kiegyenlített befektetéssel szemben a nyugdíj alig függ a gyermekekbe történő befektetéstől. A harmadik ábra már az általunk javasolt gyerekfedezetű nyugdíelem figyelembe vételével készült. Az érzékelteti, hogy az általunk kidolgozott modell esetében a gyermekekbe történő befektetés elismertsége jelentősen emelkedne a jelenlegihez képest.

4abra.jpg

4. ábra

A fenti ábra azt domborítja ki, hogy a nyugdíjrendszer átszabásakor fontos szempontként kellene kezelni, hogy a szülőknek nyugdíjkövetelésük támad a gyermek felnevelésével és a munkaerő piacra történő rásegítésével. A feladat tehát tehát egy kiáltóan méltánytalan elosztási rendszer korrekciója lenne. A gyermeknevelés elismerése tehát nem szociális juttatás, hanem a korábban láthatatlanná tett nyugdíjkövetelés láthatóvá tétele és érvényesítése.

Erre tettünk kidolgozott, az államháztartás egyensúlyát is figyelemben tartó javaslatot. E szerint a jelenlegi öregségi nyugdíjrendszernek egy eleme lehetne a gyermekfedezetű nyugdíjrész, amit a szülők (javaslatunkban az anya) kapna a dolgozó gyermek nyugdíjjáruléka egy részének erre a célra történő elkülönítéséből. (Pénzügyi Szemle, 2012. 3. sz.)

   „Papírnyugdíj” kontra gyermekfedezetű nyugdíj 

Bármilyen rendszerben számolják is el a nyugdíjköveteléseket, azoknak a tényleges fedezete nem más, mint maga a felnövekvő aktív generáció. A „papírnyugdíj” csak így válhat a nyugdíjasok tényleges fogyasztásává, az unokákat nevelő generáció megélhetésének anyagi eszközévé.

A gyermekfedezetűnek elnevezett nyugdíjrendszer nem csupán pénzügyileg igazságosabb, hanem demográfiai szempontból is hatékonyabb lenne. Bár a nyugdíjjárulék össztömege változatlan maradna, azon belül tekintélyes hányad mintegy családon belül maradna - azaz tulajdonképpen tartalmilag nem is lenne többé elvonás.

A jelenlegi nyugdíjrendszer azzal, hogy a nyugdíjas kori megélhetésben nem, vagy alig veszi számításba a gyermeknevelést, nagymértékben hozzájárul a demográfiai torzuláshoz, ahhoz, hogy „nem érdemes” gyermeket vállalni. Ezt az üzenetét a nyugdíjrendszernek sürgősen fel kellene számolni. Ehhez kívántunk hozzájárulni a saját modellünk kidolgozásával. 

Giday András – Szegő Szilvia



[1] Lásd Vass Csaba szeretet gazdaság fogalmát. In: Vass, Cs: 2011.

[2] Ferdinand Braudel nyomán Vass Csaba méri össze a két gazdaságot (Vass, Cs. (2011)

[3] Vass, Cs. (2001) és Szegő, Sz: (2001)

[4]Lásd például:  „…a bizalmon és együttműködésen alapuló emberi kapcsolatok hálózata jelentős társadalmi erőforrás…”. In: Kopp Mária – Martos Miklós: A magyarországi gazdasági növekedés és a társadalmi jóllét, életminőség viszonya. Magyar pszichofiziológiai és Egészséglélektani Társaság.  Készült  A Jövő Nemzedékek Állampolgári Biztosának megbízásából. 2011. január 

[5] A gyermekre fordított kiadásokat a nemzetközi gyakorlatban elterjedt arányokban számoltuk ki a család összjövedelméből, 0,6 fogyasztási egységnek tekintve őket.)

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek szegő giday vasscsaba


A bejegyzés trackback címe:

https://tamkarum.blog.hu/api/trackback/id/tr875138282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása